Prije nego što je rektorica Dijana Vican priredila službeni obilazak gradilišta na kojoj se za potrebe Sveučilišta u Zadru obnavlja stara Tehnička, građevina izgrađena 1909. za školstvo, pitali smo Ured rektorice za aktualne informacije o tom EU projektu. Radovi u vrijednosti od 34,4 milijuna kuna započeti su otvaranjem gradilišta u listopadu 2021. godine. Izvodi ih Strabag, a nadzire ih Investinženjering iz Zagreba i D&Z iz Zadra.

U kojoj je fazi gradilište  stare Tehničke?

Unutar objekta završeni su svi grubi građevinski radovi, te su u tijeku obrtnički radovi u različitim fazama završenosti. Sa vanjske strane objekta radi se fasada što je ujedno i najzahtjevniji dio posla.

Što se sada radi s obzirom da izvana nisu vidljive velike promjene?

Sa zapadne strane objekta prema ulici Stratico u proizvodnom pogonu pripremaju se profilacije koje će se u narednom periodu početi montirati na tom djelu objekta. Južna fasada prema ulici Bartola Kašića će se započeti nakon završetka kompletne fasade u dvorištu.

Pošto se radi o rekonstrukciji i sanaciji objekta ne mogu se očekivati velike vidljive promjene tijekom građenja kao kod izvođenja novih objekata. Svakodnevno se suočavamo sa novim izazovima koji se ranije nisu mogli predvidjeti. Unutar objekta završeno je jako puno radova, što prolaznici ne mogu uočiti, stoga ostaje dojam da gradilište stoji, a zapravo se svaki dan radi na gradilištu te je trenutno gradilište na 80% izvršenosti. Najveća promjena koju će građani moći uočiti će biti vidljiva nakon završetka fasade, odnosno skidanja skele.

Jesu li i koliko probijeni rokovi?


Inicijalni rok koji je ugovoren je probijen za okvirno 6 mjeseci kako je očekivano i kako smo već komunicirali. S obzirom na iznimno zahtjevnu rekonstrukciju ovo je minimalan proboj i jako smo zadovoljni sa dinamikom izvođenja. Nadamo se da neće doći do daljnjeg produljenja rokova zbog nepredviđenih situacija i da će nam vremenske prilike ići na ruku. Sveučilište i svi sudionici u projektu čine iznimne napore kako bi projekt završili u što skorijem roku.

Hoće li to poskupiti projekt?

Na svakom građevinskom projektu, a to je slučaj i s rekonstrukcijom stare Tehničke škole, postoje nepredviđeni troškovi ali i uštede na pojedinim stavkama. Konačan obračun radi se po završetku svih radova odnosno na okončanoj situaciji. U ovom trenutku fokusirani smo na završetak građevinskih radova kako bi objekt bio spreman za tehnički pregled.

Na fasadi građevine vidljiva je izrada povratka stare zidne tehnike

Kad će se sanirati dio ulice uz gradilište s koje je skinut dio kolnika

U dogovoru sa predstavnicima Grada dogovoreno je da će se kompletna ulica sanirati nakon što se postave kameni rubnjaci između ceste i pješačkog kolnika pored zgrade. Ti radovi se očekuju početkom veljače.

Jeste li našli rješenje za sadržaj na prostoru ruševnih radionica?

Trenutačno smo pri kraju osmišljavanja projektnog zadatka za izradu tehničke dokumentacije, a sve u skladu sa potencijalno dostupnim financiranjem u programskom razdoblju 2021. - 2027.

Tako su odgovorili sa Sveučilišta s kojeg još nema informacije o sadržaju koji će biti na djelu parcele koja im je naknadno dodijeljena. Ona do daljnjeg ostaje ruglo. Neće se rušiti dok se ne osmisli što će biti na tom mjestu. A kako će se odvojiti taj dio kada se završi rekonstrukcija i stara školska zgrada postane od crnog pačeta bijeli labud, to je tek enigma za javnost.

Voditeljica Irena Kozulić s kojom smo u lipnju bili na gradilištu stare Tehničke, rekla nam je da za to postoji rješenje.