U petak, 16. prosinca, od 15 do 18 sati Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u Turističko informativnom centru u Biogradu n/M (Trg hrvatskih velikana 20) za sve zainteresirane. Cilj Sajma razmjene je razvijanje svijesti o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja.

- Zato molimo da na Sajam donesete do 5 očuvanih korištenih predmeta poput odjeće, igračaka, knjiga, obuće, nakita i ukrasa koje namjeravate besplatno zamijeniti. Sajam organiziramo u suradnji s Udrugom Sunce u sklopu projekta poticanja Plastic free zone - „Jezero bez plastike", financiranog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, javljaju iz Parka prirode Vransko jezero.

Sajmovi razmjene vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli.

Kako Sajam razmjene funkcionira:

  • na ulazu predate predmete koje ste donijeli (najviše 5 komada urednih, dobro očuvanih) i koje želite mijenjati
  • za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu - koliko predmeta, toliko bonova
  • na sajmu će, uz vaše predmete, biti izloženi i predmeti svih drugih sudionika koje možete mijenjati za svoje bonove!

Prema najnovijem Izvješću Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj se prosječno proizvede 454 kg otpada po stanovniku godišnje, što je dvostruko više nego 1990-ih, dok na razini EU te brojke dostižu i preko 500 kg otpada. Prenamjena i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo.

Kako bismo doprinijeli smanjenju nastanka otpada i korištenja jednokratnih predmeta, na Sajmu neće biti dostupne plastične vrećice. Molimo sudionike da ponesu vlastite torbe ili višekratne platnene vrećice u koje će spremiti predmete sa razmjene. U okviru Sajma razmjene održat će se radionica izrade voskomota - ekološke folije od pčelinjeg voska. Ako ste zainteresirani doznati kako se izrađuju i čemu služe, pridružite se radionici.

Sigurni smo da svatko od nas u vlastitom domu ima veliku količinu predmeta koje ne koristi, a još uvijek su upotrebljivi. Donesite predmete koji vam više ne trebaju, razmijenite ih, a možda i pronađete poklon s kojim možete nekoga drugog razveseliti.

Već danas ih spremi u platnenu vrećicu koju ćeš odnijeti na Sajam razmjene u petak 16. prosinca 2022. u TIC u Biogradu n/M.