U Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana u dobi od 52, 58 i 35 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, 52-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom studenog 2017. godine, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačka društva sa zadarskog područja, u dogovoru s ostale dvije osumnjičenice, odgovornim osobama u trgovačkom društvu sa sjedištem na zagrebačkom području, unio neistinite podatke i proknjižio ukupno 9 ulaznih računa za isporuku razne robe i uslug. Pri tom su  osumnjičenici znali da se ti računi ne temelje na stvarnoj poslovnoj djelatnosti kao i da navedena društva nisu isporučili nikakvu robu niti usluge prema njegovom trgovačkom društvu, a u poslovanju su ih upotrijebili kao istinite.
 
Potom je 52-godišnjak tako neistinito knjižene račune u podnesenim mjesečnim prijavama PDV-a, kao osnovu za odbitak pretporeza, prikazao nadležnoj poreznoj upravi, a čime je Državni proračun RH oštetio za iznos veći od 2.600.000,00 kuna, navodi se u priopćenju iz PU zadarske.

 Protiv svih troje osumnjičenika podnosi se kaznena prijava zbog kaznenog djela Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, dok je protiv 52-godišnjaka podnesena i kaznena prijava zbog kaznenog djela Utaja poreza ili carine, izvjestili su iz zadarske policije.

Zadarska policija reagirala je nakon pet godina na poticaj Porezene uprave koje obajvljuje svoje dužnike. U ovom slučaju se radi o firmi Ostrea s benkovačkog područja čiji se vlasnik dugo razvlačio po medijima. Taj pogon u Stankovcima svojedobno je kao svijetli primjer poduzetništva u nerazvijenim krajevima obišao predsjednik RH, Stjepan Mesić.

Ostrea je u svibnju ove godine brisana iz sudskog registra pa se ova zakašnjela reakcije policije može nazvati "papala maca".