Nakon što se u dvije godine etablirala kao Zadranima omiljeno mjesto za njihov ritual ispijanja kave, Sfinga je postala i nova gastro destinacija u gradu. Ugostiteljska priča objekta, iz kojeg puca pogled na mirnu uvalu, proširena je uređenjem restorana koji prati spoj starinskog i modernog stila i tako njeguje dašak prošlosti ovog kultnog mjesta na Trpimirovoj obali.

- Od početka je zamišljen 2u1 koncept restorana i kafića, što je rijetkost u Zadru, no epidemija koronavirusa je usporila naše planove. Htjeli smo napraviti nešto za domaće ljude, kako bi im ponudili novo mjesto u gradu iz kojeg će izaći zadovoljni, mjesto u kojem će nešto fino pojesti i zagrijati se prije izlaska. Vodili smo računa i o tome da cijena bude pristupačna svakome, a za one koji su spremni više potrošiti, imamo i ponudu divlje ribe, steakova, odležanog mesa... Prostor je prilagođen i za privatne zabave. Kvalitetan menu prati i velika ponuda vina, a tu su i alkoholna pića i ukusni kokteli. Okupili smo vrhunsku i stručnu ekipu i podigli sve na nivo koji smo htjeli postići, no nastavit ćemo i dalje ulagati u edukaciju i program. U pripremi su tako tjedne ponude, a planiramo i vinske večeri te večeri uz glazbu uživo, istaknuo je mladi vlasnik restorana Gourmet & Grill Sfinga Dino Aralica dodajući kako je naglasak svakako na hrani.

U to smo se i sami uvjerili kada smo provirili u kuhinju čiji su uvjeti san svakog kuhara i jedan od razloga koji su u zadarsku Sfingu privukli istaknutog chefa Danijela Vlašičeka. Da će biti kuhar, ovaj rođeni Crikveničanin je znao već sa šest godina.

- Nitko u obitelji nije imao veze s kulinarstvom, ali mene je ono oduvijek privlačilo. Kad je došlo vrijeme upisa u srednju školu, rekao sam svojima da ću biti kuhar. „Nemoj, kuhari previše rade", molili su me baka i djed. „Dobro, onda idem za pomorca", rekao sam im i tako ih pridobio na svoju stranu. „Ajde onda za kuhara", odgovorili su mi, a sve drugo je povijest, sa smiješkom nam priča kuhar kojeg unatoč velikom iskustvu odlikuje skromnost.

Prema njegovom mišljenju, dobrog kuhara čine želja, volja i predanost tom poslu, kao i konstantno usavršavanje i eksperimentiranje u kuhinji. Vlašiček je zanat ispekao u poznatim restoranima poput Dubravkina puta, zagrebačkog Maximiliana i samoborskog Zelenog papra, ali i u inozemstvu, prvenstveno Njemačkoj u kojoj je naučio vještine pečenja.

- Unatoč uvriježenom mišljenju, bavarska kuhinja je doista raznolika. Nijemci su stručnjaci pečenja i ako tko zna termičke procese pripreme i obrade mesa, to su oni. Mala temperatura ima dugotrajan učinak na namirnicu. U kulinarskoj školi učili su nas kako odojak treba peći 2 sata na 180 °C, no to je zastarjeli način. Za fantastičan rezultat potrebno je peći četiri i pol sata na 135 °C i za kraj šokirati namirnicu na 220 stupnjeva, otkrio nam je chef Vlašiček dodajući kako kuhari u Njemačkoj ne zaostaju ni u obradi ribe i školjaka.

No nemaju nešto što mi imamo, a to su lokalne namirnice.

- Naše su namirnice bolje i kvalitetnije. Kad me pitaju koja kuhinja mi je omiljena, nemam dvojbe da je to naša. I stranci prepoznaju naše proizvode, koji se mogu pronaći na policama njihovih dućana. Svi kažu da imamo najkvalitetniju uzgojnu ribu na svijetu, istaknuo je Vlašiček.

Upravo se na kvalitetnim namirnicama lokalnih dobavljača bazira kuhinja Sfinge u kojoj je sve domaće - od šest vrsta kruha do tjestenine, odnosno krčkih šurlica koje donose autentičan doživljaj tradicije.

U jelovniku, kojeg čini oko 80 jela, zastupljena su autohtona lokalna jela, riblje i mesne delicije, kao i pizze od kojih se ističe pizza kuće s mozzarellom, pršutom, cherry rajčicama, tartufima i sirom grana padano uz neizostavno maslinovo ulje i cvijet soli.

No u Sfingi su otišli i korak daje od klasičnog jelovnika za ovo područje, pa je tako zadarski restoran jedan od svega nekolicine u Hrvatskoj u kojima možete probati ćevape od tune.

- Naime, zbog teksture tune takvo jelo nije lako napraviti, no uz par sastojaka i poseban tretman, može se dovesti do adekvatne razine. Količina tune je ista kao u steaku, no s cijenom smo čak išli ispod, kako bi ponukali građane da probaju nešto novo, istaknuo je chef i dodao: 

- Vjerujem da će naša karta biti interesantna gostima zbog dosta novih i drugačijih jela, a svakako ćemo ići u korak s vremenom, te pripremati posebna jela sa sezonskim namirnicama, poručio je chef Vlašiček u čijoj kuhinju vladaju red, rad i disciplina, ali i humor.

Njegov zaštitni znak svakako je janjeća pljeskavica. Paška janjetina na ražanj ili ispod peke klasici su koje je ujedinio u novu ideju.

- Svoje recepte ne skrivam i drage volje pokazat ću kako se radi svakome koga to zanima. U pljeskavicu ide 70 % janjetine te 30 % junetine jer bi čista janjetina bila preintenzivna. Uz meso idu samo sol, papar i ljubičasti luk. Najbolja jela u svijetu su jela s par sastojaka, a kod ovog je presudna ruka, govori nam Vlašiček dok rukama oblikuje savršeni krug.

U Sfingi su težište stavili i na grill kojeg vodi majstor Bratislav Krstić. „Bata", kako ga zovu kolege, meso priprema na originalni leskovački način, najpoznatiji ritual pripremanja, začinjanja i pečenja na svijetu.

Šećer na kraju ponude u Sfingi predstavljaju deserti. Glavna zvijezda je sladoled od suhe smokve, osušene na zadarskom otoku, a čije su prve količine odmah planule.

U ponudi su i popularni cheesecake, lava cake, panna cotta sa šumskim voćem, tiramisu, te karamelizirana rožata.

- Radi se o tradicionalnim kolačima, ali na moderniji način. Tako se rožata, primjerice, karamelizira pred samim gostom. To nije jedino jelo za koje smo pripremili poseban princip posluživanja, kako bi goste zaintrigirali i pružili im poseban doživljaj, istaknuo je chef zadarske Sfinge u čiju je kuhinju ovih dana ušao i duh blagdana pa pripremaju i prve Dane bakalara.

Više informacija potražite na njihovoj web stranici, a kako vam ne bi promaknule posebne ponude, Gourmet & Grill Sfinga pratite i na Facebooku te Instagramu. Za poseban doživljaj rezervirajte svoje mjesto na broj 023 321 402.