Ukupno 15 vrtića u Zadarskoj županiji izgradit će se, rekonstruirati, dograditi i/ili opremiti uz pomoć bespovratnih EU sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o financiranju ukupno 255 projekata s 1,2 milijarde kuna, od čega preko 65 milijuna kuna ide u Zadarsku županiju.

Najveći iznos za pojedinačni projekt zatražio je i povukao Grad Biograd koji će dobiti 11 milijuna za rekonstrukciju postojeće zgrade na predjelu Kosa. Slijede već ranije prezentirani projekti za vrtiće u Zadru za koje je Grad iz NPOO-a povukao gotovo 21 milijun kuna, odnosno 9,7 za Pčelicu te 10,9 milijuna kuna za Smiljevac.

U povlačenju EU sredstava ponovno se dokazala i Općina Bibinje kojoj je dodijeljeno 8,6 milijuna kuna. Na popisu od 255 projekata nalazi se i pet vrtića kojima je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pružila tehničku pomoć u pripremi projektnih prijedloga. Radi se o projektima izgradnje vrtića u općinama Kolan (2,8 milijuna kuna), Ražanac (4,1 milijuna kuna), adaptaciji vrtića u Polači (2,1 milijuna kuna), te nadogradnji vrtića Srdelica u Kalima (1,2 milijuna kuna) te Morske vile u Ninu (2,4 milijuna kuna).

Svoje su prijave uspješno podnijele i općine Lišane Ostrovičke, kojoj je za infrastrukturne radove odobreno 1,7 milijuna kuna, Pašman koji je za svoj Bodulić dobio 3,6 milijuna kuna, Škabrnja koja je za nadogradnju Maruškice ostvarila bespovratna EU sredstva u iznosu od 2,4 milijuna kuna, Sukošan kojem ide 1,2 milijuna kuna za dogradnju objekta Gorica, Sv. Filip i Jakov koji će za Cvitić u Turnju dobiti 864 tisuće kuna, te Privlaka kojoj će biti dodijeljeno 2,4 milijuna kuna za predškolsku ustanovu na njihovom području.

S obzirom na velik broj jedinica lokalne samouprave koje su ostvarile sredstva, trebaju se zapitati one koje nisu na ovom popisu, te se bolje pripremiti za drugu šansu ako je dobiju.