Sedam godina od podizanja optužnice, na Županijskom sudu u Zagrebu konačno se nazire kraj suđenja protiv bivšeg gradskog vijećnika i vlasnika VOX medija Rena Sinovčića i sedmorice obuhvaćene aferom Ribar.

- Rasprava u ovom predmetu se nastavlja 9. prosinca u 9 sati. Za očekivati je uskoro i okončanje prvostupanjskog postupka, informirao nas je glasnogovornik suda, sudac Krešimir Devčić.

Podsjetimo, posljednji zastoj na sudu nastao je "većih izmjena u činjeničnom dijelu optužnice", kojih je potpisao zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac, a koji nam nikad nije odgovorio na pitanja kojima smo tražili da nam objasni razliku u odnosu na optužnicu iz 2015. godine.

Optužnicom, koja se temelji na zlouporabi položaja i ovlasti, uz Sinovčića obuhvaćeni su poreznici i čelnici Nogometnog kluba Zadar. Sinovčiću se stavlja na teret da je u predstečajnoj nagodbi medijske kuće VOX u njegovu vlasništvu, ali i na štetu NK Zadra, sa suoptuženicima nezakonito stekao više od 120 milijuna kuna. Na optuženičkoj klupi uz njega sjede bivši pročelnik Porezne uprave Zadar Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadar Novica Erlić i Dalibor Zebić.

Bila je to prva USKOK-ova istraga neke predstečajne nagodbe. Vrijeme se kupovalo žalbama pa je slučaj do suda stigao tek 2019. godine, no ubrzo je uslijedio novi i to jednogodišnji zastoj, opravdan pandemijom i potresom u Zagrebu koji je oštetio zgradu suda.