Turska Dogus grupa uputit će u službenu proceduru zahtjev za promjenom UPU područja na kojemu su počeli s gradnjom hotela Hyatt Maraska, a uskoro bi trebali krenuti i s gradnjom stanova. Novim UPU-om odustaje se od komercijalnog centra, koji se trebao graditi na prostoru nekadašnjeg Jadran Investovog projekta Centar, a odustaje se i od vizualnog rješenja stambenih zgrada iznad hotela, popularnih „bubrega".

Novim rješenjem omogućila bi se gradnja 146 stanova iznad hotela i 63 stana između hotela i upravne zgrade Tankerkomerca. Ovakva gradnja bila bi moguća po uvjetima UPU iz 2010. ali budući da je sama Dogus grupa 2017. tražila izmjene, kojim je omogućen produžetak hotela prema sjeveru i komercijalni centar s desne strane, sada bi stvari trebalo vratiti na početak.

Kada je inicijativa iznesena gradonačelniku Branku Dukiću on je, prema riječima regionalnog direktora Buraka Baykana, bio dosta rezerviran, tražeći da najprije vidi značajan napredak na gradilištu hotela, a isto pitanje postavili su i vijećnici kojima je danas plan prezentiran.

- Hotel se gradi od ožujka i do sada je u njega, ne računajući zemljište, uloženo 4,5 milijuna eura. Radi se o tome da je najprije trebalo učvrstiti postojeću konstrukciju zgrade koju želimo sačuvati u povijesnom obliku, a da bi se to moglo napraviti moralo se potrošiti tri mjeseca na istražne radove. U četvrtak potpisujemo ugovor s izvođačem radova na konstrukciji preostalog dijela hotela te bismo u roku od dva mjeseca trebali vidjeti ozbiljne radove na gradilištu, rekao je Baykan.

Što se tiče novog projekta, odustalo se od prijašnjeg koncepta jer se procijenilo da u gradskom središtu više nisu potrebni shopping mallovi. Također, otpada i projekt Ninčevićeve zgrade koja se nije uklapala u okolne vizure. Uz postojeći Maraska park, koji ostaje sa zapadne strane, ostavit će se veća zelena površina prema marini, a između nove zgrade i hotela sagradila bi se prometnica kao spoj od Vruljice prema Trpimirovoj obali.

Sve zgrade visinom su ujednačenje sa Maraskinim zgradama te bi se ostavilo najmanje 20 posto zelenih površina, ne računajući zelenilo uz objekte i na samim zgradama.

Daniel Radeta (SDP) i Enio Meštrović pohvalili su investitore na pristupu, želji da im se prezentira i objasni što bi se radilo, te najavili svoju podršku projektu. Prezentaciju su međutim bojkotirali Akcija mladih i HDZ-ovi vijećnici, a kritičan je bio HDZ-ov koalicijski partner iz HSP-a Mate Lukić.

- Nemate dozvolu za gradnju Upravnog odjela niti će dobiti zeleno svjetlo gradonačelnika. Zašto nije pozvan pročelnik Darko Kasap? Mi smo prije pet godina imali sastanak i donijeli promjene zbog kojih nas se kritiziralo u javnosti, investitor je tada došao i nestao, rekao je Lukić.

- Lijepo je da nam se ovo prezentira, da vidimo sliku onoga što se planira napraviti. Mi smo prošlih godina doživjeli betonizaciju i urbocid grada na sliku Vira i Novalje, sretan sam da se neka gradnja događa na ovaj način, rekao je Meštrović.

Dogus će plan poslati na Gradsko vijeće, a tamo će ga dočekati komplicirana politička situacija, o čemu ćemo u sljedećoj prilici.