Dan pomorstva danas se obilježava u Zadru gdje su okupljeni predstavnici pomorskog sektora, a vijenac bačen u more simbolična je zahvala svim pomorcima koji su svoj život dali moru i Hrvatsku učinili pomorskom zemljom.

Ministar Oleg Butković na skupu u hotelu Adriana posebno je pozdravio Božidara Kalmetu koji je kao najdugovječniji ministar mora obavljao tu vrlo tešku funkciju.

- Za vrijeme njegovog mandata dogodili su se važni pomaci u ovom sektoru, kazao je Butković. Ministra od 2016. godine Oleg Butković zahvalio je svima koji rade na očuvanju i sigurnosti mora te pomorskog dobra. Svjesni smo da radimo na mjestu na kojem trebamo stvarati bolje uvjete, kazao je ministar Butković najavljujući promjene na bolje u lučkim kapetanijama. Osim 9 brodova nadamo se da će to biti i veće plaće i otvaranje novih mjesta za tu najvažniju državnu službu koja je zadužena za more i pomorsko dobro.

Upravo novi zakon o pomorskom dobru i upravljanju lukama, ministar pomorstva smatra najvećim izazovom svog mandata. Da je tome tako potvrđuje i panel rasprava na kojoj su izložene sve novine zakona o pomorskom dobru. Imperativ je sačuvati pomorsko dobro kao najvažniji prirodni resurs Hrvatske za nove generacije, spriječiti devastaciju i naći ravnotežu između zaštite i gospodarskog iskorištavanja, istaknuo je Butković.

Večeras će se u hotelu Adriana održati i svečana akademija povodom dana pomorstva, a priznanja će dobiti, među ostalima i Pomorska škola Zadar te udruga pomorskih kapetana Vrsi.