Caritas Zadarske nadbiskupije danas je u Pučkoj kuhinji obilježio Svjetski dan volontera. Riječ je o ljudima koji, poput četvero onih koje smo zatekli u kuhinji, svakodnevno pomažu u razvoženju obroka, dopremi namirnica, izdavanju robe u Socijalnoj samoposluzi, ali i sami često ukazuju na ona kojima je pomoć potrebna, ali ju zbog različitih razloga nisu zatražili-

- Ja sam umirovljenik ali osjećam da još mogu raditi i zato sam tu. Sretan sam kad su korisnici sretni, radi se o poslu koji me ne umara nego čini zadovoljnim, kaže nam jedan od njih.

Njihov dan u Pučku kuhinju došli su čestitati župan Božidar Longin, zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić, gradski i županijski pročelnici i ravnateljica zadarskog Caritasa Mirjana Tadić.

- Imamo dvije pučke kuhinje, jednu u Benkovcu koja skrbi o stotinjak korisnika, a radi se mahom o starijim osobama po selima kojima je potrebna dostava, te ovu u Zadru u kojoj imamo 300 korisnika, od čega 120 vozimo po gradu. To su brojke koje su se ustalile posljednjih godina, dok značajan broj korisnika bilježimo u Socijalnoj samoposluzi. Tamo imamo 450 obitelji i oko 1.300 korisnika koji jednom mjesečno dolaze po svoj paket, kaže Tadić.

- Voljeli bismo da je manje potrebnih, uskačemo gdje treba, dodao je župan Longin.

Prve obroke u Pučkoj kuhinji danas su podijelili župan i nadbiskup Zgrablić, koji su uz pomoć vrijednih djelatnica u tanjure ili kutije, ovisno o tome hoće li jesti u kuhinji ili svojim domovima, servirali njoke i šnicle u šugu. Naučeni na standardni zahtjev korisnika - više kruha! - uz glavni obrok i voće dijelili su im cijele štruce. Tko se može najesti bez kruha?