Gradska uprava zaprimila je 21 prijedlog građana za "Nasmiješeno sunce", priznanje kojeg Grad Zadar tradicionalno dodjeljuje najuspješnijima u ostvarenju turističke sezone. Više je to nego lani, ali daleko manje od rekorda iz 2020. godine, kada je unatoč pandemiji i nikad lošijoj sezoni zaprimljeno čak 119 prijedloga. Ovogodišnja brojka prijavljenih, nakon sezone iznad očekivanja, možda bi bila veća da su u Gradu pravovremenu oglasili poziv građanima da prijave svoje kandidate.

Posjetimo, laureati se biraju u sljedećim kategorijama: najkvalitetniji ugostiteljski objekt (restoran, konoba, caffe bar, noćni bar), novi suvenir, najljepše uređeni izlog trgovine, najuređeniji balkon/vrt, najuređenija benzinska postaja i djelatnik godine (najbolji turistički vodič / informator, najbolji kuhar, najbolji konobar, najbolji prodavač, najbolji policajac / inspektor, najbolji čistač, najbolji djelatnik turističke agencije, najbolji spasilac na plaži). Osim navedenih kategorija, mogli su se dati i prijedlozi za dodjelu posebnog priznanja subjektima i institucijama za izniman doprinos u odvijanju turističke sezone.

Bitno je napomenuti da sukladno Pravilniku o dodjeli nagrada u akciji "Nasmiješeno sunce" pravo predlaganja imaju svi građani, ali rezultati glasovanja nemaju presudan utjecaj na Povjerenstvo koje provodi stručno ocjenjivanje i može predložiti kandidate za koje smatra da svojim radom i kvalitetom zaslužuju dobiti priznanje.

Svečanost uručivanja nagrada laureatima tradicionalno se održava krajem godine.