Iz Policijske uprave zadarske dostavili su rezultate pojačanih aktivnosti u prvoj polovici Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca.

Zadarski plavci su tako od 15. studenog do 30. studenog u tzv. uličnoj redukciji droga na zadarskom području u neovlaštenom posjedu kod 26 hrvatskih državljana pronašli i oduzeli ukupno oko 87,48 grama marihuane, oko 13,63 grama amfetamina, oko 5,6 grama kokaina te oko 4,6 grama hašiša. Zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o suzbijanju zlouporaba droga, svi su prekršajno sankcionirani, a policija će i dalje nastaviti s ovim aktivnostima u cilju suzbijanja ponude i potražnje svih vrsta droga.

U istom periodu evidentirana su i 3 prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici. Naime osobe prema kojima je policija postupala, osobne iskaznice nisu imale kod sebe.

Ukupno je u deset mjeseci ove godine na području PU zadarske evidentirano je 87 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i 175 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Iz PU zadarske ističu kako će nastaviti provoditi pojačane aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga pa će tako pojačati aktivnosti i u cestovnom prometu, s naglaskom na testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu. 

Tijekom pojačanih aktivnosti pojačano će se obilaziti i škole te druge institucije za obrazovanje, odgoj, sportske ili društvene aktivnosti djece i mladeži u cilju zaticanja konzumenata i preprodavača droge.

Tijekom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti" policijski službenici intenzivirali su i preventivne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama kojima su osnivači Grad Zadar i Zadarska županija.

U drugoj polovici mjeseca studenog tako su se provodila edukativna predavanja iz nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5" u osmim razredima osnovnih škola na temu prevencija ovisnosti o alkoholu, a obuhvaćeno je 94 učenika osmih razreda iz tri osnovne škole. 

Aktivnosti u srednjim školama odnosile su se na edukaciju učenika o ovisnosti o drogama, a od početka obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti preventivnim aktivnostima je obuhvaćeno ukupno 362 učenika iz 17 prvih razreda srednje škole.

Edukaciju su provodili policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske u suradnji sa stručnim suradnicima škola, kontakt policajcima te rukovoditeljima i policijskim službenicima nadležnih policijskih postaja.

- Policija će i u narednom periodu na području cijele Policijske uprave zadarske provoditi ovakve preventivno-represivne aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivamo da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda maloljetnicima, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete). A ukoliko prekršaje čine maloljetne osobe (ispisivanje grafita na javnim površinama, konzumacija alkohola i droga na javnim mjestima i drugo) dovoljno je pozvati broj 192 ili poslati poruku elektroničkom poštom na adresu [email protected], anonimno se može dojaviti i putem aplikacije „E-policija", poručuju iz PU zadarske.