Veli Iž je dočekao gradilište koje se financira iz velikog EU projekta Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) a bit će postavljana automatska klimatološka postaja.

Prije 15-ak dana počeli su radovi na terenu koji je u vlasništvu Grada Zadra. Fotografiju smo dobili od predsjednika Mjesnog odbora, Siniša Kulišića koji je zadovoljan što će i Veli Iž biti mjesto koje će se spominjati s meteorološkim podacima.

Ta klimatološka postaja mjerit će količinu kiše, snagu vjetra te temperaturu zraka. Izmjereni podaci bit će javno dostupni u 10 minutnim intervalima i moći će se koristiti za vlastite potrebe i primjene u turizmu, poljoprivredi, prometu i ostalim gospodarskim granama od interesa za lokalnu zajednicu, navodi se u najavi tog projekta.

Bez obzira na vremenske uvjete, podizanje klimatološke postaje na Velom Ižu može biti brzo završeno ali na razini DHMZ nije završena javna nabava za dio opreme, doznajemo od mr. sc. Stjepana Ivatek-Šahdana, načelnik sektora za EU projekte pri DHMZ.

On nam je kazao kako se po završetku postaje, ona uključuje u sustav mjerenja.
Bit će jedna od 410 klimatoloških i kišomjernih postaja DHMZ u EU projektu od 344 milijuna kuna nazvanom METMONIC. Modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj započela je 2017. godine kada su o njemu upoznat resorni pročelnik Olivio Meštrović i njegov pomoćnik Zvonimir Dorkin. Oni su imali zadatak prenijeti na gradove i općine da pronađu zemljište u svom ili vlasništvu Države da postavljanje postaje.

Rezultat toga su lokacije koje će dobiti automatske klimatološku i kišomjernu postaju o kojima nas je informirao načelnik Stjepan Ivatek-Šahdan.
U tijeku je gradnja klimatološke postaje u Zmuniku Donjem. Podići će se ispod radara na brdu Debljek, te u Benkovcu, Gračacu, Pakoštanima prema Vranskom jezeru. Banju na Pašmanu, Ninskim Stanovima, lokaciji Ljubač - Radovin, Starigrad Paklenici a dobit će je i Grad Pag te najudaljeniji zadarski otok Silba.

Kišomjerne postaje koje će prema riječima načelnik na otocima dodatno mjeriti i temperaturu gradit će se na području Božave, Ista, Sali, Tkonu, Preko, Vlačinama te Zatonu Obravačkom.