Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske proveli su dva kriminalistička istraživanja zbog subvencijskih prijevara.

Kaznenom prijavom protiv 59-godišnjeg hrvatskog državljanina dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske, zbog sumnje u pokušaj počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva.

Sumnjiči ga se da u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo, u svibnju 2021. godine kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području Zadra, nadležnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio zahtjev za državnu potporu za 2021. godinu u iznosu većem od 80 tisuća kuna, a u kojem zahtjevu je naveo netočne podatke o kojima ovisi donošenje odluke o potpori.

Naime, zahtjev je podnio za plaćanje korištenja poljoprivredne površine od 15,07 hektara, za koju površinu je lažno prikazao kako će na njoj zasaditi različite poljoprivredne kulture, nakon čega su u rujnu 2021. godine, izvršenom kontrolom od strane nadležnih institucija utvrđene nepravilnosti korištenja, suprotno iskazanoj namjeni, te mu zatražena novčana sredstva nisu isplaćena. Kako doznajemo, riječ je o terenu u Smilčiću na kojem je prošle godine otkrivena do sada najveća plantaža marihuane na području Zadarske županije. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinio kazneno djelo subvencijska prijevara u pokušaju.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje i nad hrvatskim državljaninom u dobi od 54 godina te državljaninom Republike Srbije u dobi od 35 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Sumnja se da je 54-godišnjak u namjeri da svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s područja Gračaca neosnovano pribavi sredstva s osnova državne financijske pomoći uz pomoć 35-godišnjaka sačinio neistiniti ugovor o davanju zemljišta na plodouživanje sve kako bi u postupku donošenja odluke o davanju državne potpore ostvario veći novčani iznos, u svojim zahtjevima za ostvarivanje potpore za 2020. i 2021. godinu prikazao netočne podatke o površini zemljišta sve temeljem prethodnog navedenog neistinitog ugovora. Nadalje, temeljem toga su njegovom OPG-u neosnovano isplaćena novčana sredstva u iznosu većem od 68 tisuća kuna po osnovi potpore za 2020. godinu na štetu nadležne agencije, dok novčana sredstva u iznosu većem od 55 tisuća kuna po osnovi potpore za 2021. godinu su prihvaćena i odobrena ali isplata nije bila izvršena.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv obojice osumnjičenika, nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave, dok se protiv 54-godišnjaka podnosi i kaznena prijava zbog jednog kaznenog djela subvencijska prijevara te jednog kaznenog djela subvencijska prijevara u pokušaja.