U prihvaćenom rebalansu gradskog proračuna Ured Grada kojeg vodi pravnica Mirjana Zubčić, dodano je 950 tisuća kuna za intelektualne usluge.

Grad te usluge plaća odvjetnicima koje je angažirao, mada je gradska uprava puna pravnika od kojih malo tko ih može zastupati na sudu. Pozicija je povećana radi isplate ugovorenih naknada, istaknuto je u odgovoru na novinarski upit.

"Naknada u iznosu od 222.515,37 kuna bez PDV-a odnosno 278.142,96 kuna s PDV-om odnosi se na jednokratnu naknadu od 20 posto u odnosu na povećanje prihoda temeljem Ugovora o zastupanju s Odvjetničkim društvom Korljan &Partneri d.o.o. Zadar, kojeg je Grad Zadar zaključio u cilju povećanja prihoda Grada Zadra s osnova korištenja nekretnina u vlasništvu Grada Zadra od strane infrastrukturnog operatora društva Hrvatski Telekom d.d. Zagreb.

Posredstvom odvjetničkog ureda došlo je do isplate razlike godišnje naknade za korištenje javnih površina Grada Zadra s obzirom na razliku između količina ugovorenih osnovnim ugovorom i usuglašenih stvarno utvrđenih količina, za prethodno razdoblje od tri godine ( povećanje prihoda Grada Zadra) u iznosu od 147.972,00 EUR-a uvećano za PDV, navodi se u informaciji. Iz Grada se uvijek hvala kako su sredili te odnose s Hrvatskim telekomom kojem su svojedobno za male novce ustupili infrastrukturu.

Druga ugovorena odvjetnička naknada odnosi se na zastupanje u sudskom predmetu temeljem tužbe društva Centar projekt d.o.o.( P-222/2018) koji je potraživao od Grada Zadra 3.911.580,00 EUR-a na ime plaćanja kupoprodajne cijene sa zakonskom zateznom kamatom te za naknadu štete u iznosu od 123.841.181,00 kuna, dodaje se u informaciji iz Ureda Grada Zadra.

Radi se o sporu kojeg je Mladen Ninčević, tadašnji suvlasnik Centar projekta pokrenuo 2019. godine za spornu prodaju gradskog zemljišta na Polačišću. Budući je temeljem pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda potvrđena prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Zadru kojim je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Centar projekt d.o.o. Zadar, Grad Zadar je temeljem Ugovora o zastupanju u obvezi isplatiti odvjetničku naknadu u iznosu od 606.529,83 kune bez PDV-a odnosno 758.162,29 kuna s PDV-om, koja je ugovorena u visini od 0.3% od visine uspjeha u prethodno navedenom parničnom postupku, pojasnili su iz Ureda Grada.

Kome će isplati tu naknadu od odvjetnika, u odgovoru iz Ureda Grada nisu precizirali. Nad Centar projektom koji je na tom terenu trebao graditii hotel Hilton, pokrenut je skraćeni stečajni postupak zbog duga od 213 tisuća kuna.

Iz Ureda Grada tek su naveli odvjetničke urede koje su angažirali i kojima će rasporediti milijun kuna naknada. Naravno, po odvjetničkim tarifama koje su u istom odgovoru temeljito opravdali.

Odvjetnička društva koji prema ovlaštenju Grada Zadra u pojedinim predmetima zastupaju Gordana Knezović iz Zagreba te zadarski odvjetnici Zrinko Zrilić, „Marinović i partneri", „Korljan i partneri" te Ive Brkić.