Gradonačelnik Branko Dukić predvodit će ekipu koja će dva dana biti u Italiji kako bi se upoznali s automatskom sortirnicom koja je 2015. godine otvorena u Lovadini, mjestu nedaleko od Trevisa. S Dukićem će na tom službenom putovanju biti resorni pročelnik Robertino Dujela, direktor Čistoće Ivan John Krstičević i tehnički direktor Pere Zubčić.

Zadarsko izaslanstvo neće na putu do te tvornice posjetiti prvu hrvatsku sortirnicu nadaleko Rijeke, koja je za godinu dana napravljena za ukupno 38 milijuna kuna. Ta je sortirnica plod hrvatske pameti i ruku. Izvođači radova bile su tvrtka Tehnix koja je realizirala opremanje postrojenja, a izgradio ga GP Krk. Ali što bi HDZ-ov Zadar radio u SDP-ovoj Rijeci koja je u ožujku svoju sortirnicu predstavila kao najmoderniju u Europi, kada im je Italija bliža.

Sortirnica iz tvornice u Lovadini

Grad Zadar je Čistoći prepustio projekt sortirnice za odvajanje otpada koja će biti u Crnom.  Odvojeni otpad se zatim prebacuje u Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima, a ostaje neriješen problem škarta koji će opet završiti  u Biljanima. Svojedobno su županijski vijećnici i novinari bili u obilasku takvog centra u Sloveniji u sklopu kojeg je bila i sortirnica.

A onda su neki se osokolili pa su izbacili sortirnicu iz EU financiranja centara, dali gradovima da se oni pobrinu za sortirnicu tako što će se javiti na EU natječaj. A kada je naprave, potražit će operatera koji će s njom upravljati, dok će Grad preuzeti gubitke. A oni su neminovni prema studijama koja su napravljene.

Tako je kod nas postavljen model, a nema sumnje da će ti mega, precijenjeni EU projekti odvajanja i zbrinjavanja otpada pasti i na trošak građanima i računima koji će im biti enormni zbog kućnog smeća.