Damir Dado Burčul izašao je iz HDZ-a čime je prestao biti predsjednik Kluba vijećnika, ali će ostati u Gradskom vijeću kao nezavisni vijećnik. On je u prošlom sazivu također bio nezavisni vijećnik. U Vijeće je ušao s liste HDZ-a kojeg je podržavao u prvom mandatu vijećnika, a u stranku je ušao prije nešto više od godinu dana.

Vijest koja je iznenadila samim time što se to u Zadru u kojem HDZ vlada desetljećima ne pamti iako je današnja stranka bremenita s unutrašnjim podjelama.

Međutim, bilo je naznaka da će Burčul, koji je bio izvanserijski HDZ-ov vijećnik distancirati se od Medulićeve koje je često bila nepravedna prema njemu. U zadarskom vodstvu HDZ-a fokusiranom na opstanak u Gradskom vijeću te igre i igrice spram većine, nisu imali puno razumijevanja ni prema Burčulovoj privatnoj situaciji.

On se ne javlja na mobitel a niti je očekivati da će dojučerašnji šef kluba HDZ-ovih vijećnika ispovjediti dušu javnosti. Kap koja je prelila čašu svakako bi mogao biti dogovor HDZ-a sa SDP-ovim Radetom koji je nemalo puta izrugivao se s Burčulom kada se javio s regate na Kanarima kao član jedriličarskog tima. Radeta je to ružno prikazao kako Burčul u šporkim gaćama spašava HDZ. Sada je Radeta ispao spasitelj rebalansa po mjeri HDZ-a.

Nema sumnje da je Dado Burčul razočaran i odnosom gradskog HDZ-a prema njegovom Klubu u kojem je godinama radio i za koji je vezan. Izostala je financijska pomoć KK Zadru koja je bila uobičajena u rebalansu proračuna u korist SC Višnjik. I to je činjenica preko koje Dado Burčul očito nije mogao kada se nije ni pojavio na nastavku sjednice Gradskog vijeća oko rebalansa, već je sudjelovao "on line".

Tražili smo i dobili reakciju Šime Erlića, predsjednika GO HDZ-a.

- Dado Burčul je kao predsjednik kluba HDZ-a u Gradskom vijeću u posljednje dvije godine odrađivao uistinu težak i veliki posao. To je izrazito zahtjevna funkcija, pogotovo u situaciji gdje ne postoji većina u Gradskom vijeću. Takva situacija iziskuje dodatne napore, iznimno puno sastanaka i razgovora, koji često nemaju jasan put djelovanja. To je jednostavno tako jer je puno strana u vijeću i nema prave većine. I onda to sve skupa često frustrira, te oduzima puno vremena i energije.

Nakon razgovora s gospodinom Burčulom moj je osobni dojam da je, uz sve navedeno, razlog njegovog postupka i privatne naravi i životne okolnosti u kojima se on nalazi.

Ja ga s te strane razumijem, i zahvaljujem mu se na svemu odrađenome, te mu iskreno želim sreću, prije svega u privatnom životu, ali i na njegovom političkom i poslovnom putu.

Bez obzira na takvu odluku, odnosi snaga u Vijeću su isti, i siguran sam kako tu neće biti zapreka u daljnjem radu Gradskog vijeća, izjavio je Erlić.