Iako neki projekti kasne, Program građenja komunalne infrastrukture na području Zadra prvim je rebalansom ipak povećan i to sa 167 na 170 milijuna kuna.

Prema riječima resornog pročelnika Darka Kasapa, razlog za to je bolja dinamika radova na izgradnji kanalizacijske mreže na Bokanjcu i Novom Bokanjcu koje izvodi Strabag.

- Tu smo realizirali 21 milijun kuna više od predviđenog, istaknuo je Kasap zadovoljan napretkom radova na cjelini Bokanjac gdje Grad, paralelno s projektom Odvodnje, ulaže u obnovu prometnica.

No kod druge cjeline, one nazvane „grad" koju izvodi njemački Ludwig Pfeiffer, nema puno razloga za zadovoljstvo.

- Dva značajna projekta koja se nisu uspjela realizirati, rekonstrukcija dijela Krešimirove obale i Ulice Admirala Jakova Šubića Od Cezana, ovise o projektu aglomeracije, a znamo da postoje poteškoće u dinamici realizacije tog drugog lota grada, istaknuo je Kasap na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Vijećnica SDP-a Irena Dragić zatražila je da, neovisno o projektu aglomeracije od kojeg je ovaj problem stariji, pod hitno naprave nešto u toj ulici čiji naziv, kako je naglasila, jedva mogu zapamtiti i stanari.

- Ulica je opasna po život. Dvosmjerna je, a jedva se mimoiđu dva automobila. Kad naiđete na autobus, morate stati, dok sa strane jedva mogu proći pješaci, među kojima su i djeca i stariji ljudi. Ne znam kako se uopće tamo može odvijati bilo kakav promet. Bez obzira na aglomeraciju, treba se hitno nešto napraviti kako bi roditelji djecu mogli mirno pustiti do škole, istaknula je Dragić.

Iako se složio s njom, Kasap je naglasio kako doista nema smisla uređivati ulicu prije ugradnje sustava odvodnje.

- To je trebalo biti u zadnjem kvartalu ove godine. Svi smo nezadovoljni, gradonačelnik je i sam više puta iznosio svoj nezadovoljstvo, istaknuo je Kasap dodajući kako je Grad pred ugovaranjem izvođača za rekonstrukciju te ulice. Ona bi tako trebala krenuti čim Nijemci obave svoj dio posla.

Dragić je naglasila kako je aglomeracija otkrila i „slijepa crijeva", odnosno kućanstva koja je zaobišao projekt. Upozorila je da je takvih 30-ak u ulicama Jerolima Mirkovića i Stjepana Gunjače ističući kako je potrebno pronaći rješenje za njih.

- Odobrena je kapitalna pomoć Odvodnji koja bi do kraja godine trebala raspisati natječaj za projektiranje ovih ulica. U nekom trenutku Odvodnja je morala zatvoriti aplikacijski paket i predati ga prema Hrvatskim vodama, odnosno EU. Bilo je to 2017. godine, a od tada se u čitavom nizu ulica, koje nisu ušle u paket, dogodila intenzivna gradnja. Na umrežavanju tih ulica moramo raditi kroz sljedeće proračune, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.