Dolazak Predsjednika RH Zorana Milanovića na svečanu sjednicu Dana grada Zadra jučer je dao medijsku težinu tom uobičajenom događaju koji je na kraju završio i incidentom.

HDZ-ova vlast jedva je dočekala njegov prijekor da nije bilo minute šutnja na početku na koju je prema protokolu kojeg je sastavio Boris Artić, trebao pozvati predsjednika Gradskog vijeća. Marko Vučetić, međutim, nije se ni držao protokola a niti je imao papir kada je održao govor s kojim je otvorio sjednicu s porukom da se barem na njoj zaborave konflikti.

Po završetku programa Gradskog vijeća koji nije završio uobičajeno s pjesmom slavljeničke atmosfere, Damir Biloglav, vijećnik DP zauzeo je govornicu a da ga u tome nije spriječilo osiguranje Predsjednika RH. Istodobno, oni su priječili foto-reporterima i kamermanima da se po običaju popnu na pozornicu kako bi napravili snimku svih dobitnika javnih priznanja.

Čuvali su Predsjednika od dodira kada je bio u opuštenoj atmosferi u predvorju kazališta. Za pravo čudo pustili su ga da se fotografira s obožavateljima i nagrađenima. A kada je novinarka htjela se pridružiti svojim kolegama koji su od Predsjednika uzimali izjavu, tada ju je službena osoba osiguranja grubo odgurnula kao da je, što mu  je rekla, državni neprijatelj. Bili su grubi i prema jednom kazalištarcu kojeg su fizički udaljili kada je htio ući na sporedna vrata kazališta.

I kada k tome dodamo službene osobe iz Ureda predsjednika koje su nadzirale posluženu hranu iz "cateringa" Turisthotela, onda se stvarno nije čuditi da je Milanović prije toga govorio o tome da on često kršni norme lijepog ponašanja i diskrecionog prava. A to je opis posla za koji smo plaćeni, rekao je predsjednik Milanović koji može slobodno govoriti uz takve zaštitare koji su pokazali da ne prezaju ni od grubosti u njegovoj zaštiti.