Pred Strukovnom školom Vice Vlatkovića je izuzetno dinamičan vikend koji će u njoj okupiti velik broj nastavnika i učenika na dva zanimljiva događaja - prvi je strojarski Hackathon kojega je škola domaćin i organizator a na koji stižu gosti iz cijele Hrvatske - učenici i nastavnici iz partnerskih škola - Regionalnih centara kompetentnosti u sektoru strojarstva, dok će, istodobno, ljubitelji robotike uživati na Radionici koja ima za cilj upoznati ih sa primjenom novih tehnologija, programiranjem i upotrebom robota u svakodnevnom radu.

Za Strukovnu školu Vice Vlatkovića Zadar - Regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva ovo je prvi Hackathon kojega organizira za „strojare" i to u sklopu EU projekta „Budi spreman i kompetentan" te u suradnji sa partnerom Mozaik grupom d.o.o. Cilj Hackathona je promocija strukovnih zanimanja i rada centra. Okvirna tema Hackathona je: "Analiza, sinteza i identifikacija u području mobilne robotike".

Uz domaćine, na natjecanju sudjeluju učenici strukovnih škola iz sektora strojarstva (Tehnička škola Zadar, Srednja škola Biograd na Moru, Elektrostrojarska i obrtnička škola Zagreb, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb, Industrijsko obrtnička škola Pula, Tehnička škola Rijeka).

Hackaton starta u subotu, 26. 11. 2022. godine s početkom u 10 sati i traje do nedjelje, 27. 11. 2022. godine do 12,30 sati za kada je najavljeno proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Prva tri tima odnijet će i najvrijednije nagrade. Za trećeplasirani tim Hackatona predviđena je nagrada u vrijednosti od 2.000 kuna, drugoplasirani će biti nagrađeni sa 3.000 kuna dok će tim Hackathona čije rješenje osvoji prvo mjesto i dobije najviše bodova od strane Stručnog žirija, osvojiti poklon u vrijednosti od 5.000 kuna.

Paralelno sa Hackatonom, u prostorijama Strukovne škole Vice Vlatkovića bit će organizirana i Radionica robotike za profesore i učitelje osnovnih i srednjih škola u suradnji sa Hrvatskim robotičkim savezom - HROBOS - i Državnom školom robotike. Cilj radionice je dodatno osposobiti i upoznati nastavnike s novim tehnologijama, programiranjem i upotrebom robota, virtualno ali i u praksi - primjenom u učionicama.

Predavač na radionici je istaknuti nastavnik iz Varaždina Ivica Kolarić, koji je ujedno već dugi niz godina voditelj pri Državnoj školi robotike. Na radionici sudjeluju i učenici koji se pripremaju za natjecanja iz područja robotike, programiranja i tehničke kulture.