U Vatrogasnom domu u Benkovcu u petak će se održati Mediteranski kongres pod naslovom „Mogućnosti i perspektive razvoja ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu". Ovogodišnji međunarodni mediteranski kongres organizira se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, Sveučilištem u Zadru, Europskim udruženjem za stočarstvo (EAAP) i Međunarodnim centrom za visoke studije Mediterana (CIHEAM).

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Mogućnosti i perspektive razvoja ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu", a organiziran je u pet glavnih sesija: načela i preporuke održivog gospodarenja pašnjačkim resursima na krškom području Hrvatske; regulativa, status i mjere poljoprivredne politike vezane za Jadransko/Ličko područje Hrvatske; izvješća županijskih predstavnika o stanju pašnjačkih resursa i stočarskoj proizvodnji; izložba autohtonih poljoprivrednih proizvoda s hrvatskog krša, te panel rasprava na temu agrarne politike: "Ekstenzivno stočarstvo na krškom području: između očekivanja i mogućnosti".

Kongres ima specifičnu važnost za Hrvatsku, jer je to jedinstveni međunarodni događaj u poljoprivredi hrvatskog krša koji se organizira uz izravno sudjelovanje naših poljoprivrednih proizvođača. Očekuje se da će ishodi kongresa doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede, poglavito stočarstva na jadranskom i ličkom području Hrvatske u skladu s međunarodnim iskustvima i standardima.

Osim toga, kongres je jedinstvena prilika da poljoprivredni proizvođači izravno kontaktiraju europske i domaće stručnjake mediteranske poljoprivrede s kojima je razmjena stručnih dostignuća i iskustva glavni cilj. Rezultati takve interakcije bit će stalni protok znanja, iskustava i predloženih rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju naši poljoprivredni proizvođači.