Iz gradske uprave najavili su nastavak ažuriranja semaforiziranih raskrižja na području Zadra. Radovi se izvode kroz EU projekt ITS, u sklopu kojeg je proširena Ulica Franje Tuđmana, a sada se radi na modernizaciji uređaja na ukupno 17 raskrižja. 

U utorak započinju radovi na dva raskrižja, kod "Ljepotice" i u Jazinama, odnosno križanju Obale kneza Branimira, Ulice II. Zasjedanja ZAVNOH-a, Ulice Petra Svačića i Trga kneza Višeslava, te raskrižju Obale kralja Tomislava i Ulice Marka Marulića.

Radovi na raskrižju kod "Ljepotice", na kojem prometne nesreće nisu rijetkost, trajat će do 15. prosinca jer obuhvaćaju demontažu kompletne semaforske opreme te postavljanje nove. S druge strane, zahvat u Jazinama bit će gotov u jedan radni dan jer je riječ o manje kompleksnoj zamjeni uređaja. Iz Grada stoga ističu kako će se semaforizirano raskrižje isti dan ponovno pustiti u funkciju.

- Za vrijeme trajanja radova, na snazi će biti privremena regulacija prometa. Molimo sve sudionike u prometu za poštivanje privremeno postavljene signalizacije te zahvaljujemo na razumijevanju, poručuju iz Grada.

Njihov je plan do kraja godine modernizirati svih 17 raskrižja. Nakon završetka projekta, lokacije će se povezati u novi centar za upravljanje prometom koji će primati prometno analitičke informacije s kamera instaliranih na lokaciji. Cilj je povećati protočnost prometa u vrijeme kada postojeći "zeleni valovi" više ne mogu tako zvati. Podsjetimo, radi se o poslu teškom 9,9 milijuna kuna koji je početkom godine ugovoren s tvrtkama KING ICT i Semafor, u sklopu EU projekta punog naziva „Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru - ITS".