Komemorativnim programom u zaseoku Ambar, u Škabrnji je jutros započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U protokolu sudjeluje više ministara - Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja te Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U podne je stigao i predsjednik Zoran Milanović, koji se pridružio mimohodu "Korak po korak" te položio vijenac i zapalio svijeću ispred Središnjeg križa kod spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke u Škabrnji.

Izaslanstvo Zadarske županije u Koloni sjećanja u Vukovaru predvodi župan Božidar Longin uz kojeg su i potpredsjednik Skupštine Željko Šoša te pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov.

- Vukovar je simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, a tragedija koja se dogodila ovdje u Vukovaru i Škabrnji trajno će ostati upisana u sjećanje hrvatskog naroda. Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se dogodio na ovom prostoru i koji se više nikad ne smije ponoviti. Naša je obaveza iskazati poštovanje i sjećanje na žrtvu, pokloniti se svima čijom je krvlju natopljena ova zemlja. Sinoć sam posjetio Škabrnju i odao počast žrtvama, kao što to činim više puta tijekom godine jer je riječ o mojoj županiji, a kao župan nikada nisam bio u Koloni sjećanja u Vukovaru. Zato sam ponosan i ponizan ove godine kročiti križnim putem zajedno s hrvatskim braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske, ali po prvi puta i s danas odraslim ljudima koji su kao djeca preživjeli ratna razaranja Vukovara, istaknuo je župan Longin u Vukovaru gdje je i premijer Andrej Plenković.