Ogromna količina kiše, čak 150 litara po kvadratnom metru u svega nekoliko sati, prouzročila je veliku štetu na području Nacionalnog parka Paklenica.

Iz Nacionalnog parka stoga mole posjetitelje da radi sigurnosti do daljnjega odgode svoj posjet parku. Zbog nastale situacije posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice će ovaj vikend, 19. i 20. studenog, biti zatvoren za posjetitelje.

- Sa srijede na četvrtak je pala ogromna količina oborina na ovom području i došlo je do odredenih šteta na lokalitetu Nacionalnog parka Paklenica. Naime, kroz park prolazi potok Velika Paklenica i on je jako nabujao i izlio se iz korita na više dijelova. Zbog toga je došlo do većih oštećenja na pješačkim stazama unutar parka. Ne mogu vam konkretno reći kolika je šteta. Na pojedinim dijelovima je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina, rekla je za Dalmaciju Danas ravnateljica Nacionalnog parka Natalija Andačić.

U narednom tjednu pristupit će se sanaciji i obnovi oštećenih pješačkih staza.

- Problem je što će se prilikom sanacije trebati ručno nositi materijal jer su na tom području strogo zabranjena vozila i ne smije se prometovati. Staza je jako stara i vrijedna, a ovakav vremenski ekstrem još nismo doživjeli. Ovako nešto nama je do sada nepoznato, istaknula je ravnateljica Nacionalnog parka u kojem se još zbraja šteta.