Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" i ove godine širom Hrvatske obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju - 17. studenog. Veliki broj gradova u svijetu i više od 25 gradova širom Hrvatske osvijetlit će svoje najpoznatije znamenitosti ljubičastim svjetlom, svjetlom Palčića, koje je simbol njihovih borbi, truda njihovih roditelja i medicinskog osoblja koje skrbi za njih, te neprocjenjive snage i hrabrosti koja se krije u malenim, krhkim tjelešcima.

Kao i svake godine i ZADARSKI PALČIĆI pridružuju se obilježavanju ovog dana osvjetljavanjem Pozdrava Suncu, u četvrtak, 17. studenog u večernjim satima, zahvaljujući pomoći Grada Zadra.

Istovremeno, od 18:30 sati proslavit će svoj dan druženjem Palčića i njihovih obitelji u igraonici Petar Pan koja im, kako ističu, velikodušno izašla u susret!

- Pozivamo roditelje koji imaju prijevremeno rođenu djecu, a žele se upoznati i družiti da nam se jave! Naše aktivnosti možete pronaći na FB stranici Palčići Zadar, a zbivanja u ostalim gradovima možete popratiti na FB stranici Palčići i na stranici PALČIĆ GORE. Prošećite našim gradom u četvrtak, 17. studenoga u večernjim satima, zastanite pored Pozdrava Suncu i podignite palac gore za Palčiće jer oni to zaslužuju. Svoje fotografije pošaljite nam na Facebook stranicu Palčići Zadar. Ovim putem zahvaljujemo se Gradu Zadru i gradonačelniku Branku Dukiću što nam pružaju podršku te na ovaj način pokazuju da su i institucije našeg grada uz nas roditelje i našu djecu, ističu iz Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići".

Preuranjeni porod (ispod 37. tjedna gestacijske dobi) smatra se rastućim zdravstvenim problemom današnjice. U Hrvatskoj se godišnje bilježi oko 2500 preuranjenih poroda, što znači da nedonoščad čini oko 6% živorođene djece. Zbog nezrelosti cijelog sustava naša djeca pod većim su rizikom za pojavu dugotrajnih neurorazvojnih i medicinskih problema. Palčići su osobito osjetljivi u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji nalaze pred brojnim izazovima. Majke prijevremeno rođene djece osjećaju veći intenzitet stresa, izraženiju anksioznost i depresivnost u usporedbi s majkama terminske djece. Zbog toga nam je svima potrebna podrška, kako naših bližnjih, tako i sustava. Prvi korak u tome je upoznati društvo s neobičnim putovanjem Palčića i njihovih roditelja: težak početak, nemogućnost dodira, čekanje samostalnog udisaja, čekanje svakog pokreta samo su dio ovog nevjerojatnog putovanja. Koliko pređenih kilometara, koliko različitih pregleda i sati vježbanja, koliko procjena. A opet nitko nikada nije mogao predvidjeti da će oni biti tako hrabri i tako nježni, ovako posebni i svoji. Preskakanje prepreka, prkošenje smrti, dijagnozama i statistici naša su svakodnevnica. Osvještavanjem ovih činjenica u javnosti, olakšavamo put novim Palčićima i njihovim roditejima!, ističu Palčići.