Gradonačelnik Branko Dukić danas je na sjednici Gradskog vijeća predstavio izvješće o radu za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, u kojemu je nabrojao više infrastrukturnih programa koji su realizirani ili započeti, otvaranje Providurove palače, novog vrtića, projektiranje škola, uređenje šume Musapstan itd.

- Jako se puno radi, jasno da se pojave neki problemi, ali ono što je bitno je dugoročni razvoj koji je vidljiv kada se gledaju godine i vidi strateško razmišljanje. Na nedavnom susretu u Splitu Zadar je predstavljen kao grad koji je pozitivan primjer razvoja, s čime se ovdje neće svi složiti. Vidimo našu šansu u Gospodarskoj zoni crno, poduzetničkim inkubatorima, razvoju Zračne luke i naravno željezničkog prometa čime bismo postali relevantna točka u središtu Mediterana, rekao je Dukić.

Izvješće su očekivano pohvalili HDZ-ovi vijećnici Mate Marić i Ante Kolega, kao i koalicijski partner Duško Vuković, dok su nešto kritičniji bili oni koji nisu u ovom klubu. Drita Dunatov zapitala se kako je moguće da je trošak presađivanja jedne fafarikule s Tuđmanove 50 tisuća kuna, pri čemu je 10 tisuća kuna trošak vađenja, a 40 tisuća zalijevanja.

- To bi značilo da je po svakom stablu potrošeno 2.666 kubika vode, puno više nego ja potrošim u cijelom svom vrtu. Nikako mi nije jasno koliko je to vode potrebno za održati jedno stablo. Moguće je da su se crnike osušile jer ste ih previše zalijevali, rekla je ironično Dunatov, konstatirajući kako bi s toliko vode poplavio grad.

Daniel Radeta rekao je kako nedostaje kontrole i strategije, pa se odgađa da i u lipnju imamo prometne čepove, jer se radovi ne planiraju dobro. Kao najveću zamjerku za razvoj turizma iznio je nepostojanje cjelogodišnje avionske linije.

- Kroz deseti mjesec bilo je puno magle i avioni nisu mogli sletjeti u grad. Ryanair nema interes da i dalje leti jer ima velike troškove oko organizacije smještaja i autobusnog prijevoza. Uređaj za slijetanje po magli nije planiran u novom projektu Zračne luke Zadar, mislim da bismo mi morali u tome participirati ako ne želimo bijele izloge po gradu. To je nešto gdje se sramotimo kao destinacija, rekao je Radeta.

Violeta Valjan Vukić i Marjana Bakmaz pridružile su se svojim kolegama pozitivnim riječima, spominjući centre izvrsnosti, upise u vrtiće, projekte koji su se dogodili i vrlo su bitni za odgoj i obrazovanje djece.

Pročelnik Ante Ćurković na kraju rasprave priznao je da je bilo problema u Ulici Franje Tuđmana na koje se ukazivalo, ali do kraja će se inzistirati na ispravljanju nedostataka. S obzirom da je puno projekata bilo u dovršetku, neki radovi su ušli u sezonu, ali nastojalo se izbjeći gdje je god to bilo moguće. Objasnio je i zašto nije realizirana obnova plaže Kolovare.

- Imali smo puno projekata u provedbi koji su došli na naplatu i zato nismo imali sredstava za Kolovare. U 2023. godini plan je ulaganje od 1,5 milijun kuna, a naš glavni cilj je pokušati osigurati sredstva kroz natječaj za financiranje javne turističke infrastrukture. Procjena je da bi za dovršetak uređenja u planiranim gabaritima bilo potrebno 10 milijuna eura, rekao je Ćurković