Općinski sud u Zadru naložio je jednoj građevinskoj firmi iz Zadra da isplati 58 tisuća kuna odštete radniku, koji je 5. lipnja 2018. godine pao s prvog kata zgrade u izgradnji u Ulici Vjekoslava Ficherta na Meladi.

Obavljajući radove vezane za demontažu podupirača na katu zgrade, 56-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine pao je s visine od tri metra, uslijed čega je dobio teške tjelesne ozljede - oštećenje kralješnice i nadlaktice. Nekoliko mjeseci nosio je ortozu, dulje vrijeme uzimao analgetike, išao na fizikalnu terapiju... Prema nalazu vještaka traumatologa, kao posljedica nesreće kod 56-godišnjaka je ostalo "nagrđenje u smislu otežanog hoda, šepanja i pognutog držanja", a zbog čega će morati ulagati pojačane napore u životu.

Zbog neimovinske, ali imovinske štete za tuđu njegu i pomoć, 56-godišnjak je tužio svog poslodavca, a tužbu je do kraja složio krajem 2021. godine. U odgovoru na tužbu zastupnici građevinske firme naveli su da je tvrtka poštivala sve mjere zaštite na radu ističući kako je do nezgode došlo krivicom radnika.

No sud je utvrdio drugačije. Naime, inspektor koji je obavio očevid izdao je zabranu obavljanja daljnjih radova na dijelu zgrade gdje se dogodila nesreća jer nije bilo zaštitne ograde, koju je firma nakon njegove opaske postavila i tako ispunila uvjete za nastavak radova.

Doprinos 56-godišnjaka štetnom događaju procijenjen je na 20% jer je kao radnik ipak bio svjestan činjenice da prilikom obavljanja radova oplata na koju se staje nogom, a koja stoji na drvenoj gredi - "doki", treba biti učvršćena i da on kao radnik to treba provjeriti, odnosno učvrstiti oplatu. S obzirom na to da na tom dijelu zgrade nije bila postavljena zaštitna ograda, 56-godišnjak je trebao zatražiti sigurnosni pojas kojim bi se vezao.

Ako presuda Općinskog suda u Zadru postane pravomoćna, 54-godišnjak će dobiti 52 tisuće kuna na ime neimovinske štete te 6.880 kuna zbog imovinske štete.