Među zaposlenicima Ljekarni Zadar pročulo se da njihov dugogodišnji ravnatelj Božo Čolak želi iskoristi bonus zakonskih izmjena te umjesto da dogodine u srpnju ode u mirovinu sa 65 godina, on bi još dvije godine mogao biti ravnatelj te županijske ustanove.

Čolaku peti mandat istječe u svibnju 2023. godine. Kakve su zakonske mogućnosti da mu se izađe u susret i omogući još dvije godine ugodne fotelje, pitali smo pročelnicu Katarine Miletić, predsjednicu Upravnog vijeća te zdravstvene ustanove.

- Kao predsjednica Upravnog vijeća ustanove Ljekarna Zadar nemam saznanja o Vašim navodima. Zahtjev ravnatelja, gospodina Bože Čolaka, da želi produžiti svoj mandat nakon što ispuni uvjete za mirovinu, nije došao Upravnom vijeću. Zakonom o radu propisana je ta mogućnost, a hoće li ravnatelj to zatražiti, u ovom trenutku ne znam, napisano je u odgovoru pročelnice Ureda župana.

U međuvremenu je izašao razgovor s ravnateljem Ljekarne Zadar u kojem Čolak dva puta odgovara u formi „odem li u mirovinu", pa smo pročelnicu, pravnicu po struci pitali kako mu se to može produžiti mandat na koji je Čolak prije 20 godina došao u Ljekarnu Zadar.

Tada je Čolak imao visoku političku poziciju HDZ-a. Odgovor kojeg smo dobili na dodatno pitanje, nešto je drugačiji.

- Po isteku mandata ravnatelja, potrebno je u svakom slučaju provesti novi natječaj.
Kad je o produljenju riječ, Zakonom o radu predviđena je isključivo mogućnost produljenja radnog vijeka, odnosno ostanka radnika u radnom odnosu i nakon ispunjenja uvjeta za ostvarenje prava na starosnu mirovinu, ovisno o volji i dogovoru obje ugovorne strane, odnosno radnika i poslodavca, tumači pročelnica Miletić.

Kada je došao za ravnatelja Ljekarni Zadar Božo Čolak je bio visoko pozicioniran u HDZ-u. U posljednjoj godini mandata postao je i državni dužnosnik s obavezom ispunjavanja imovinske kartice.

Ravnatelj Ljekarne Zadar prijavio je prebivalište u Ražancu, a kuću ima u Krnezi. Prema prijavljenim podacima iz imovinske kartice, Čolak ima dva stana i dvije kuće u Zadru. Božo Čolak je nesumnjivo jedan od najbogatijih zadarskih dužnosnika s tri milijuna kuna vrijednim nekretninama. Uz plaću od 17,5 tisuća kuna neto (27 tisuća kuna bruto), Čolak ima sto tisuća kuna godišnjeg prihoda sa strane. On ima i OPG Božo Čolak te poljoprivredno zemljište u Radovinu i Krnezi te nešto livada u Zadru.