Gradska uprava cijelo vrijeme tvrdi kako su EU projekti, povećanje plaća odgojiteljicama i cijena energenata ključni razlozi za donošenje rebalansa proračuna, no članovi Akcije mladih Ante Rubeša i Roko Tadin kažu kako su danas otkrili da većina sredstava ipak ide za Športski centar Višnjik.

- Razlozi kojih su navodili nisu istina, ništa čudno od te stranke koja već 30 godina uništava grad i državu. Od 20 milijuna povećanja proračuna, 12,3 milijuna kuna usmjereno je na Sportski centar Višnjik. Već smo mu dali 18 milijuna kuna, što bi značilo da je dobio 30 milijuna kuna ove godine, a kompletno pročelništvo za zdravstvo i socijalnu skrb ima proračun od 26 milijuna kuna, obznanio je Rubeša prolazeći kroz četiri izvora financiranja.

Prvi izvor vodi do Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo iz kojeg ide 2,3 milijuna kuna jer „uslijed povećanja cijene energenata i ostalih troškova ŠC Višnjik planira realizaciju projekata obnovljivih izvora energije". Također, navodi se kako planiraju i izgradnju polivalentne montažne dvorane. Iz Upravnog odjela za kulturu i sport za Višnjik ide 4 milijuna kuna, a iz opisa se ističe kako se iz proračuna do sada plaćao najam za stazu.

- Grad je cijelo vrijeme plaćao najam staze?! Od prvog dana govorimo kako Višnjik mora biti javna ustanova, a ne trgovačko društvo jer ona moraju naplaćivati usluge. Prema tome, građanima bi trebao doći zaštitar i naplatiti im kartu od 20 kuna za trčanje. Obmanjuju građane da je to naš dnevni boravak, a on zapravo troši proračunska sredstva, istaknuo je Rubeša dodajući kako je samo dvorana upisana kao vlasništvo SC-a Višnjik.

Treći izvor nalazi se unutar Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka koji će za Višnjik osigurati dodatnih 3,5 milijuna kuna za „pokriće troškova tekućeg poslovanja".

- Hoće li se otočani složiti s tim da je taj novac potrebniji Višnjiku nego njima? Navukli su mržnju prema KK Zadar jer kako sisa sredstva, a sada vidimo koliko Višnjik uzima iz proračuna, rekao je Rubeša kao vijećnik, ali i predsjednik Nadzornog odbora kluba. Najapsurdniji mu je pak četvrti izvor novaca za Višnjik - 2,5 milijuna kuna iz komunalnog doprinosa.

- Nitko nije spominjao i objasnio ove iznose, a očekuje se da ćemo glasati za to? Ovo je dovoljan argument da budemo protiv rebalansa sve dok se ovo ne razriješi, istaknuo je Tadin.

Odgovore smo tražili od direktora SC Višnjik Denisa Karlovića koji tvrdi kako je Rubeša iznio niz netočnosti.

- ŠC Višnjik je upisan kao vlasnik na sve objekte kao i na zemljište i tu nema nikakvog spora. Sredstva koja su rebalansom proračuna predviđena za ŠC Višnjik ne iznose 12 milijuna kuna, rekao nam je Karlović.

No iznos kojeg će dobiti rebalansom nije daleko od onoga kojeg su iznijeli vijećnici Akcije mladih. Naime, kada se iz njega izbaci komunalni doprinos, za kojeg Karlović ističe kako već spada u izvor iz Odjela za graditeljstvo, ostaje 10 milijuna kuna.

- Grad je plaćao 260 tisuća kuna za atletske klubove koji koriste stazu, a Odjel za kulturu i sport je tražio povećan broj termina u cijelom kompleksu zbog pojačanog broja klubova koji imaju pravo na sufinanciranje i treninga i natjecanja. U tom smislu je pojačan broj termina da bi imali još bolje i kvalitetnije uvjete nego dosad. Rebalansom proračuna, ŠC Višnjik su odobrena sredstva uslijed povećanja cijena energenata od kojih su samo plin poskupjeli 433%, a struja 250%. Na godišnjoj razini ŠC Višnjik ima oko 8 milijuna kuna više troškova energenata nego godinu ranije. Upravo je to i razlog zbog kojeg smo krenuli u projekt postavljanja solarnih panela kako bismo u bitnom smanjili tekuće režijske troškove. Odjel za graditeljstvo je predložio 2,3 milijuna kuna temeljem ranijih prijedloga Gradskog vijeća i to za gradnju sportske infrastrukture. Brojni vijećnici, pa tako i sam Ante Rubeša je svojedobno predlagao izgradnju dvorane za mali nogomet ovdje na Višnjiku, rekao nam je Karlović.

No jučer nam je rekao kako taj iznos ide za bazen iz Splita, što naravno nije njegova konačna cijena, da bi danas istaknuo kako je to tek jedna od opcija. Dodao je kako će o svemu odlučivati vijećnici, da bi na našu primjedbu potvrdio kako oni ipak ne moraju dobiti suglasnost Gradskog vijeća, već Skupštine i gradonačelnika.

- Svakako, novac ne može se trošiti kako hoće, a i pitanje je hoće li se uopće stići potrošiti do kraja godine, istaknuo je Karlović.

Jedno je ipak jasno i prije kraja godine - iz Grada nisu transparentno komunicirali rebalans prema predstavnicima klubova. Nakon otkrića Akcije mladih u gradskoj upravi sazvan je hitan sastanak sa SDP-om čija je podrška rebalansu postala upitna.