RANIJE Kako doznajemo, prijavljeni 34-godišnjak je načelnik Općine Preko Jure Brižić (HDZ). Brižića smo prije objave kontaktirali, no slučaj nije htio komentirati.

NOVO Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanja nad trojicom u dobi od 34, 38 i 62 godine, koje se sumnjiči za protupravnu gradnju, dok se 34-godišnjaka sumnjiči i za krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povredu službenog pečata i znaka.

Naime, 34-godišnjaka se sumnjiči da je kao službena osoba i investitor s ciljem obmanjivanja javnosti i davanja legitimiteta izvođenju građevinskih radova na zemljišnoj čestici koja se nalazi na području pomorskog dobra, na širem zadarskom području, na gradilište postavio ploču s kojom se označava gradilište s podacima o građevinskoj dozvoli, iako je bio svjestan kako jedinica lokalne samouprave, prije građenja nije pribavila valjanju građevinsku dozvolu, nakon čega je u međusobnom dogovoru s 38-godišnjakom, odgovornom osobom trgovačkog društva sa sjedištem u Zadru, kao izvođačem radova i 62-godišnjakom, projektantom trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, na temelju prethodno izrađenog idejnog projekta, a bez prethodno pribavljene izvršne i pravomoćne građevinske dozvole, u vremenu od rujna 2021. do veljače 2022. godine, na zemljišnoj čestici koja je označena pomorskim dobrom izgrađen nasip sa sunčalištem i rubnjacima te betonskim stepenicama za ulaz u more.

Nadalje, u veljači 2022. godine, nakon što je od strane Državnog inspektorata postavljen posebni službeni znak i traka kojima je naređena mjera obustave građenja zatvaranjem gradilišta, 34-godišnjak je u vremenu od veljače do travnja ove godine uklonio postavljene službene oznake, nakon čega su nastavljeni građevinski radovi koji su u cijelosti obavljeni.

Inspekcija je sve prijavila policiji koja je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv svih trojice osumnjičenika podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravna gradnja. Protiv 34-godišnjaka podnosi se i kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave te skidanje i povreda službenog pečata i znaka. Kako doznajemo, slučaj se dogodio na jednom zadarskom otoku.