U Mostaru je održan 4. projektni sastanak i konferencija projekta CUHaCHA u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije.
Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), a partneri su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – Neretvanske županije (BiH) te Općina Tivat (Crna Gora). Na konferenciji su od zadarskih predstavnika sudjelovali Andrea Erceg iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, Ana Grzunov iz Zadarske županije te Boris Zubčić, voditelj Odsjeka za EU fondove Zadarske županije.
Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma, a u sklopu projekta planiraju se razviti zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, objaviti monografija kulinarske baštine te urediti tradicionalne kuhinje za promicanje kulinarske baštine ovog područja.
Na području Zadarske županije uz pomoć vanjskog stručnjaka već je provedena aktivnost istraživanja kulinarske baštine u kojoj je prikupljeno 60-ak tradicionalnih recepata i načina pripreme jela, koji će služiti kao temelj za razvoj sva četiri rezultata projekta CUHaCHA. Adaptiran je prostor i opremljena je kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi te će se u njoj provesti obuka pružatelja usluga poput restorana, OPG-ova i ostalih objekata u agroturizmu. Uskoro će se održati i sajam kulinarske baštine u Zadru na kojem će se predstaviti projekt, pružatelji usluga te lokalni proizvođači hrane i promovirati kulinarska baština i staze kulinarske baštine, a svrha je povezivanje pružatelja usluga sa lokalnim proizvođačima hrane.
– Na našem području imamo zavidnu kulinarsku tradiciju koju ćemo ovim projektom dodatno promovirati i doprinijeti promociji Zadarske županije kao eno-gastro destinacije, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić.
Projekt CUHaCHA (EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary Heritage / Unaprjeđenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsku baštinu) sufinanciran je u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Proračun projekta je 710.946,94 eura, od čega je iznos EU sufinanciranja 85 posto odnosno 604.304,89 eura.