Nakon zadnje runde pregovora oko proračuna s gradonačelnikom Brankom Dukićem, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Daniel Radeta objavio je kako su prihvaćeni svi njihovi prijedlozi, među kojima je i uvođenje građanskog odgoja u škola.

- Definirani su svi potrebni iznosi, to jest brojke po korisnicima po svim dobnim skupinama, a odnose se na zadarsku djecu koja žive u riziku od siromaštva, zadarske osnovnoškolce, zadarske studentice i studente, asistente u nastavi i naše umirovljenike s mirovinom manjom od 1500 kuna. Kako bi nastavili tamo gdje smo stali, a to je donošenje novog Proračuna za 2023., prvi pravi test dogodit će se 15. studenoga, na sjednici na kojoj će glasati o Rebalansu.
Ušli smo u ovaj projekt bez fige u džepu. Mi smo svoje uvjete rekli i nadamo se kako niti jedna strana neće izigrati dogovore, jer će o tome ovisiti naše ruke, a o našim rukama ovise i mnogi vrijedni projekti za naš grad, istaknuo je Radeta.

Podsjetimo, u pregovorima s HDZ-om uz SDP je ostao još jedino Domovinski pokret, odnosno njihov vijećnik Damir Biloglav koji je predložio 500 kuna naknade predsjednicima mjesnih odbora te osnivanje muzeja zadarske medicinske prošlosti.

- Ono što je izostalo u ovim razgovorima su prijedlozi ostalih klubova vijećnika, osim prijedloga Dr. Biloglava čije smo prijedloge prihvatili. Očekujem da se čim prije izjasne koja je njihova vizija i što u konačnici žele od Proračuna za 2023. Ako su to izbori, onda neka to i kažu. Zbog svih događaja koje pamtimo još od II. kruga lokalnih izbora napominjem kako amandmani ove godine neće biti skuža nikome. Neka svatko jasno kaže što želi, neovisno o ambicijama, željama.... samo neka znaju da Proračun neće biti poligon za ničije iživljavanje. Ili dogovor ili ništa!, poručio je predsjednik gradskog SDP-a putem priopćenja za medije.

Njegovu Facebook objavu istog sadržaja komentirao je Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih s kojom je SDP bio na listi, no nakon izbora su se odvojili u zasebne klubove.

- Daniel, nisu za nas ljudi glasali da se dogovaramo s kriminalcima, s njima u Americi nema pregovora, mi se trebamo usuglašavati međusobno. Ako Vi iz SDP-a mislite drugačije onda oprosti..., istaknuo je Rubeša.

Podsjetimo, Akcija mladih svoje je amandmane iznijela na konferencije za medije, ističući kako neće dolaziti na sastanke s Dukićem jer ih on "nabija umjesto da surađuje i kohabitira". Volju za pregovorima izgubio je i nezavisni Enio Meštrović navodeći kako su njihovi raniji amandmani ostala obećanja koja je gradonačelnik potpisao, ali ih nije izvršio.