Policija svakodnevno putem objava i u suradnji s medijima upozorava građane o potrebi poštivanja prometnih propisa, a unatoč brojnim upozorenjima u prometu se evidentiraju vozači koji grubo krše prometne propise i na taj način ugrožavaju svoju, ali i tuđu sigurnost u prometu.

Tako su noćas, 4. studenog u 00.45 sati u Ulici Marka Marulića u Zadru policijski službenici Policijske postaje Zadar uočili motocikl Yamaha gospićkih registarskih oznaka koji je na raskrižju prošao za vrijeme trajanja crvenog svijetla. Koristeći zvučne i svjetlosne signale, policijski službenici su krenuli za njim, na što se vozač također oglušio te nastavio vožnju. Na raskrižju s Ulicom Ljudevita Posavskog prolazi za vrijeme trajanja crvenog svjetla, nakon čega motociklom udara u zaštitnu rampu parkirališta ispred Poliklinike, koju je oštetio. Vozač je zajedno s motociklom pao na kolnik.

Vozaču je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje je utvrđeno da nije ozlijeđen. Na mjestu događaja proveden je očevid. Daljnjim postupanjem je utvrđeno kako je motociklom upravljao 28-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje te pod utjecajem alkohola od 1,06 g/kg. Vozač je uhićen te smješten u službene prostorije. Također je utvrđeno kako je motociklu isteklo važenje prometne dozvole. Zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te počinjenih prometnih prekršaja, vozač motocikla će danas uz Optužni prijedlog biti prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Jučer, 3. studenog u 11.20 sati na Obali kneza Trpimira u Zadru policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zatekli su automobil riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljala 38-godišnjakinja koja je odbila test na prisutnost droga u organizmu, a obavljenom kontrolom utvrdili su kako vozačica posjeduje 1.5 grama marihuane. Vozačica je isključena iz prometa te joj je izrečena novčana kazna od 40.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca, nakon čega je uz Optužni prijedlog prepraćena na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Istog dana u 16 sati u Zadru u Ulici 4. Gardijske brigade zaustavili su i kontrolirali 29-godišnjaka koji je upravljao automobilom zadarskih registracijskih oznaka te su mu ponudili test na prisutnost droga u organizmu koji je odbio. Vozač je isključen iz prometa te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

No tu nije kraj izvješću iz zadarske policije koja je jučer imala pune ruke posla. Zbog upravljanja mopedom prije stjecanja prava na upravljanje, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su jučer, 3. studenog u 16.30 sati u Bibinjama isključili iz prometa 29-godišnjeg vozača koji je upravljao mopedom austrijskih registarskih oznaka, te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna.

Nesavjesnog vozača, policijski službenici Policijske postaje Zadar zatekli su i noćas, 4. studenoga u 02.45 sati u Ulici dr. Franje Tuđmana, kako upravlja motociklom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1.56 promila, nakon čega je 37-godišnji vozač isključen iz prometa te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Zakonske odredbe . . .

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisutnosti u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Policija upozorava da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga prekršaj za kojeg su predviđene novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu, ističu iz PU zadarske.