Nekadašnja perjanica među malim trgovačkim društvima u Zadru, dobitnik Zlatne kune Hrvatske gospodarske kune dvije godine zaredom, Tehnomerkur u vlasništvu zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića, zapao je u poslovne probleme te je zbog duga Financijskoj agenciji od 3 milijuna kuna na Trgovačkom sudu u Zadru pokrenuta procedura za provođenje stečaja.

Zrnić Marinović vlasnik je i puno poznatije firme Odlagalište Sirovina, zbog čijeg se poslovanja našao i u središtu zanimanja pravosudnih organa zbog dvostrukog naplaćivanja PET ambalaže. Nakon nepravomocne presude ta je firma nastavila sa solidnim poslovanjem te je i u prošloj godini ostvarila 13 milijuna kuna, uz neznatnu neto dobit. Uz osnovne poslove na prikupljanju i recikliranju metalnog otpada, sanaciju deponija i sl., ima veće ulaganje u gradnju pogona za reciklaži i oporabu otpada u poslovnoj zoni Šopot u Benkovcu, za što je kupljeno 22.982 m2 zemljišta.

S Tehnomerkurom je drugačija priča, budući da je riječ o tvrtki čija je djelatnost prodaja građevinskog materijala, a imovina i temeljni kapital su puno manji. Partner Zrniću Marinoviću u ovoj firmi bio je sada pokojni građevinski poduzetnik Ivan Jurjević, a 2013. godine dio imovine, obveza i pravnih odnosa prenesen je na novo trgovačko
društvo Ričine, koje je na kraju ostalo isključivo u vlasništvu obitelji Jurjević.

U 2021. godini ostvaren je gubitak manji od 90 tisuća kuna, koji je pokriven iz zadržane dobiti, no prve naznake pada bili su raniji postupci Fine koji su pokrenuti zbog duga od samo 20-ak tisuća kuna. Nakon toga došlo je do dramatične promjene te je sada evidentiran dug od 2.928.310 kuna a Zrnić Marinović pozvan da u roku od 15 dana podnese popis imovine i obveza dužnika.

Vjerovnici su pozvani da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka, a ako ne bude zainteresiranih donijet će se rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenoga stečajnog postupka.