Grad Zadar zaprimio je 19. rujna 2022. godine tužbu podnesenu Trgovačkom sudu u Zadru od strane tužitelja Red White Blue d.o.o. Tužba je podnesena radi utvrđenja ništetnosti ugovora o zakupu. Grad Zadar će dostaviti u spis pisani odgovor na tužbu u zakonskom roku, sve sukladno članku 284. i 285. Zakona o parničnom postupku, potvrđen je iz gradske uprave prvi slučaj da zakupac tuži vlasnika prostora s kojim je potpisao ugovor na pet godina tijekom kojih je trebao urediti baštinski hotel na ulazu u Grad.

Štoviše, zakupac je bio izabran na natječaju na kojem su bila tri kandidata. Na natječaj za zakup 382 metra četvorna u dva kata zgrade u kojem su bile kancelarije, Red White Blue je dao najveću ponudu od 17 eura po kvadratu.

Javnost nije vidjela ugovor, potpisan 1. veljače 2020. na rok od pet godina, a on je sad predmet različitog tumačenja.

Iako to nije praksa, Odjel za gospodarenje gradskom imovinom oprostio je prvih šest mjeseci zakupa, a sve dalje je bila i ostala rupa koju je zakupac iskopao, a da Gradu Zadru nije plaćena zakupnina.

Grad Zadar je aktivirao ovrhu i na silu naplatio dio dugova. Red White Blue je potom aktivirao prizemni prostor za koji je preuzeo ugovor s Gradom, otkupivši firmu dosadašanjg zakupca, a plaćanje zakupa jedini je uvjet kojeg su iz Grada postavili da bi izašli u susret zakupcu. Osim sudskog spora sa stanarima, zakupac je završio na sudu i s Gradom Zadrom, a gdje će završiti njihov ugovorni odnos nakon polovice puta, pratit će se na e-oglasnoj Trgovačkog suda u Zadru.