Uz odvojeno prikupljanje otpada jedan od najvećih izazova s kojom se zadarska Čistoća suočava je prikupljanje glomaznog otpada. Kada se u kućanstvu pojavi predmet kojega je potrebno baciti, građani najčešće nisu informirani na koji način to mogu napraviti pa nerijetko takvi predmeti završavaju u spremnicima s miješanim komunalnim otpadom, spremnicima s narančastim poklopcem namijenjenima za odvojeno prikupljanje otpada ili, nažalost, na javnim površinama, u šumama i moru.

Kako bi takvo postupanje svela na najmanju moguću mjeru, Čistoća provodi niz aktivnosti usmjerenima prema što jednostavnijem odlaganju velikih predmeta. Prva od njih je besplatan odvoz glomaznog otpada s adrese korisnika jednom godišnje do 2 m3. Uslugu se može naručiti osobno dolaskom na adresu Čistoće (Stjepana Radića 33, Zadar) ili još jednostavnije, ispunjavanjem zahtjeva na internetskoj stranici Čistoće.

Obrasci se razlikuju ovisno o tome treba li odvesti otpad iz obiteljske kuće ili stambene zgrade, a kada se ispune mogu se dostaviti opet osobno, e-mailom, poštom ili faks uređajem. Za sve dodatne informacije može se kontaktirati službenika na telefon 023 234 812.

Drugi, još brži način ako otpad možete sami povesti, je dostaviti ga u jedno od dva reciklažna dvorišta, u Diklu i Gaženici, ako se radi o otpadu s područja Grada Zadra, ili u Novigradu i Sv. Filipu i Jakovu. Fizičke osobe mogu donijeti neograničenu količinu glomaznog otpada, ako se ne radi o građevinskom. U tom slučaju jedan korisnik može donijeti 200 kilograma građevinskog otpada unutar šest mjeseci, koji se neće naplatiti. Za veće količine građevinskog otpada, kao i za odlaganje otpada pravnih osoba, zaračunat će se naknada prema važećem cjeniku.

Osim glomaznog otpada, u reciklažna dvorišta građani Zadra mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električni i elektronički (EE) otpad te građevinski otpad iz kućanstva i dr.

Dakle, ako imate glomazni otpad kojega se morate riješiti, ne držite ga u domu ili dvorištu - kontaktirajte Čistoću, dovezite ga u reciklažno dvorište i dajte doprinos čišćem okolišu.

GLOMAZNI OTPAD

NAMJEŠTAJ (ormari, kreveti, police i sl.)

KUHINJSKA OPREMA

KUPAONSKA OPREMA (kade, tuševi, ormari, slavine i sl.)

DJEČJA OPREMA (hodalice, krevetići, kolica i sl.)

VRTNA OPREMA (ograde, alat, ljuljačke, suncobrani i sl.)

OSTALI GLOMAZNI OTPAD (rolete, ljestve, vrata, prozori, radijatori i sl.)

 

NIJE GLOMAZNI OTPAD

GRAĐEVINSKI OTPAD (šuta, crijep i sl.)

AZBESTNE PLOČE I CIJEVI

BIOOTPAD

 

RADNO VRIJEME

Reciklažno dvorište u Diklu (PON.-PET.: 6:00-20:00h, SUB.: 6:00-16:00h)

Reciklažno dvorište u Gaženici (PON.-PET.: 7:00-18:00h, SUB.: 6:00-16:00h)

Reciklažno dvorište u Novigradu (8:00 - 15:00; SRI 11:00 - 18:00, SUB 08:00 - 13:00)

Reciklažno dvorište u Sv. Filipu i Jakovu (PON - PET 07:00 - 20:00, SUB 07:00 - 16:00)