Članovi Akcije mladih nisu se odazvali pozivu na sastanak gradonačelnika Branka Dukića i predstavnika klubova, već su svoje uvjete za podršku rebalansa i proračuna za sljedeću godinu iznijeli na konferenciji za medije.

- Prošle godine u ovo vrijeme mi iz Akcije mladih bili smo prvi koji su ponudili ruku izvršnoj vlasti jer smo bili svjesni situacije da u Gradskom vijeću izvršna vlast više nema većinu. Ponudili smo ruku zbog naših građana, ali i zato jer smo bili svjesni da moramo surađivati. Nakon toga na prošlogodišnjem proračunu smo predložili 12 mahom socijalnih amandmana, a gradonačelnik ih je s velikim zadovoljstvom otpisao jer je bio svjestan činjenice da je iznos tih amandmana ispod pet posto proračuna koje on u svojoj nadležnosti može otpisati, rekao je Rubeša.

Vijećnik Akcije mladih optužio je gradske vlasti da lažu kada tvrde da su odradili 17 od ukupno 22 amandmana.

- Odbijamo doći na sastanak i odbit ćemo sve sastanke jer smo svjesni da gradonačelnik Dukić, umjesto da surađuje i kohabitira, kako je najavljivao nakon izbora, nas doslovno nabija. Kao većinu u Gradskom vijeću nas diskreditiraju, vrijeđaju i izbacuju sa sjednica kada pokušamo napraviti nešto što je u interesu našeg grada, dodao je Rubeša na konferenciji koja se održavala u isto vrijeme kad i sastanak u Gradu.

Umjesto niza financijski lakših, pripremili su tri velika amandmana na gradski proračun za 2023. godinu.

- Za idući proračun imamo samo tri amandmana i ovim putem pozivamo većinu iz Gradskog vijeća da nas podrže i da svaka grupacija uzme jedan od tri amandmana i te ih predlože kao svoje. Ta tri amandamana su besplatan javni prijevoz, besplatni oborci za djecu u svim osnovnim školama kojima je grad osnivač i besplatan vrtić za svu djecu. S tim amandmanima podići će se standard koji je srozan zahvaljujući 30-godišnjoj politici koju vodi HDZ, poručio je Rubeša.

Vijećnica Marjana Botić se osvrnula na najavu premijera Andreja Plenkovića prema kojoj bi jedan od ta tri amandmana u međuvremenu mogla "preuzeti" Vlada.

- HDZ kao da nas je čuo! Plenković je nedavno govorio o osiguravanja besplatnih obroka svim osnovnoškolcima, a mi već godinu dana o tome pričamo i ozbiljno to predlažemo, istaknula je Botić pozivajući sve da ih podrže.