Grand Prix nagradu za najbolju inovaciju 20. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2022. dobio je gloglo mobilni samoposlužni točionik zadarskog poduzetnika Petra Vlahovića (Društvo inovatora Faust Vrančić Šibenik).

Radi se o mobilnom točioniku za pivu, vino, vodu i sokove, a primarno tržište su razne kulturne, sportske manifestacije koncerti i festivali. Namjena je da posjetitelji, nakon što beskontaktno plate karticom na samom točioniku sami sebi toče piće što uvelike ubrzava proces i smanjuje redove i čekanja.

Kako je ranije ispričao u eteru Radija 057, Vlahović je na razvoju ovog aparata intenzivno radio godinu i pol dana.

- Smatram da bi se mladi kreativni poduzetnici trebali odvažiti i pokušati realizirati svoje ideje, kao i da bi zajednica trebala više potpomagati poduzetnike jer jedino kroz razvoj inovativnih proizvoda i usluga koje donose dodatnu vrijednost, hrvatsko gospodarstvo može biti konkurentnije. Ono što se premalo naglašava je element kapitalnog i vremenskog rizika, a proces može biti i emocionalno dosta izazovan. Trebate zreo plan i vid za budućnost, ne treba srljati, ali definitivno se odvažite probati, poručio je 32-godišnji poduzetnik.

Njegova inovacija bila je jedna od njih dvjestotinjak koje su se predstavile na jubilarnoj izložbi Hrvatske zajednice inovatora, održanoj od 13. do 15. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Prema riječima predsjednika Hrvatske zajednice inovatora Miljenka Šimprage, ARCA je jedina takva izložba u svijeta koja je održavana svih 20 godina u kontinuitetu, pa i kroz pandemijske dvije godine.