Gad Zadar planira gradnju dva parka na površini od 21 tisuću metara četvornih koje će izgraditi uz pomoć EU financiranja, objavljeno je na današnjem Kolegiju gradonačelnika.

Za park prema projektu arhitekta Bogdana Marova, koji se nalazi u obuhvatu Urbanističkog plana Žmirići, uskoro će se raspisati natječaj za gradnju. Grad raspolaže s dva milijuna kuna inicijalnog novca, kazao je pročelnik Darko Kasap, kao i to da je Grad Zadar od resornog ministarstva dobio pravo građenja na površini od 11.600 metara četvornih za budući park na Novom Bokanjcu, točnije na prostoru bivše Predvojničke (između Ulice Kažimira Zankija i Puta Vrela).

3D izgled budućeg parka na prostoru ex predvojničke na Novom Bokanjcu

Za drugi park, a on će se nalaziti na prostoru iznad zgrada Sigme na granici tri mjesna odbora, Grad će otkupiti zemljište od Odašiljača i veza u planiranom iznosu od 5 milijuna kuna.

Taj budući park nije dio urbanističkog plana kojeg nema za to područje, poznatog u Zadru kao primjeru betonizacije, dok se posljednjim stanarima obećalo uređenje malog parkića. Ali ništa još od te zelene oaze.

Teren za budući park na Plovaniji, kojim će Grad Zadar očito kompenzirati zelenilo na tom području u Prostornim planom, predviđen je kao zelena rekreativna zona. Idejno rješenje za taj edukativni park napravljen je u studio Ambijent SM, a potpisuje ga Marina Vranjić Vučemilović.

"Kako su u proračunu za ovu godinu osigurana sredstva u iznosu od 5 milijuna kuna, do kraja godine planira se dovršiti i kompletna procedura vezana za otkup. Započeo je i postupak izrade projektne dokumentacije za realizaciju velikog edukativnog parka na toj čestici koja bi iduće godine trebala postati novo mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena ne samo stanovnika ove gradske četvrti", pohvalile su se gradske vlasti, uz vizualizaciju izgleda budućih parkova.