Na Sveučilištu u Zadru danas je održana svečana promocija polaznika Programa za stjecanje kompetencija vojnih nastavnika letenja Pilotske škole Središta za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin" i Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, provedenog pri Centru Stjepan Matičević.

Na uspješnom završetku programa polaznicima koji su stekli nastavničke kompetencije za podučavanje budućih pilota i vojnika čestitali su rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, prorektori prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, prof. dr. sc. Josip Faričić i prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" brigadir Goran Huljev, zapovjednik 93. krila HRZ pukovnik Krešimir Ražov, brojne kolege i prijatelji.

Iako je domoljublje nedvojbeno najsljubljenija društveno-kulturna vrijednost s Hrvatskom vojskom, istaknula je u pozdravnoj riječi rektorica Vican, malo tko je uočio napore vojske u podizanju profesionalne ljestvice povećavanjem obujma vojnih kvalifikacija u horizontalnom smislu. Pilotska škola Rudolf Perešin je predvodnica u prihvaćanju tog oblika obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj. Dokaz je tome i zajednička realizacija Programa za stjecanje kompetencija vojnih nastavnika letenja još od 1996. godine.

- Naš dugogodišnji zajednički rad rezultirao je ove godine završetkom znanstveno-istraživačkog projekta koji je obuhvaćao izradu inoviranog Programa za vojne nastavnike letenja, sa zajedničkim nastojanjem da to zanimanje i ta kvalifikacija nađu svoje mjesto u Registru Hrvatskog kvalifikacijskog okvira na razini specijalizacije. I to govori u prilog življenja obrazovanja kao vrijednosti koju vi i mi zajedno s domoljubljem stavljamo na društveni pijedestal. Posebni ste zato što što ste nadvladali otpore prema učenju i niste dali prostora umoru u stjecanju novih znanja, istaknula je rektorica Vican.

Brigadir Huljev zahvalio je Sveučilištu na dugogodišnjem partnerstvu, ističući želju da djelatne vojne osobe i dalje budu protagonisti visokoškolskog obrazovanja, koje se stalno mijenja. Poseban izazov u ovoj branši je dolazak novih francuskih aviona, koji će zahtijevati odgovor cijelog društva.

- Odgoj i obrazovanje moraju pripremiti ljude koji će raditi na toj tehnologiji. To je zatvoren sustav i ako samo jedan segment ne bude funkcionirao, nećemo moći djelovati. Francuska je među vodećim državama svijeta po pitanju satelita i raketne tehnologije i tu je svakako prilika da se priključimo zajedno s našim gospodarstvom, istaknuo je brigradir Huljev.

Prorektor Faričić polaznicima je održao prigodno predavanje „Jadran - prostor višestrukih kontakata i konflikata u svjetlu kartografskih izvora", a u zabavnom dijelu programa nastupila je klapa Bibinje.

Promovirani su: Tomislav Bilandžić, Bruno Bulum, Tomislav Colić, Antonio Donadić, Luka Mihovil Glas, Mirko Kekez, Lovre Krnić, Martin Škrtić, Marko Gerić, Goran Petrović (vojni nastavnici letenja); Vedran Batur, Ted Vrkić, Marin Birsa, Denis Miškulin (nastavničke kompetencije); Valentina Ključarić, Hrvoje Luketić, Predrag Mikulić, Goran Boroš, Ivan Đelagić, Željko Mauhar, Andrija Mihanović, Damir Piršljin, Branko Posarić, Dubravko Sedmak, Ranko Svetić, Dragutin Tušek, Jadranko Tuta, Dražen Brkić, Franjo Dujmić, Daniel Krišto, Ivan Milanović, Željko Miše, Dario Veljanovski, Dalibor Vujić, Ivana Cetina i Krešimir Sudarić (HVU „Dr. Franjo Tuđman").