U petak se na Staroj pijaci zadarske gradske tržnice punom snagom zahuktao sad već svima poznati zadarski Festival mesa Meat Me 3.0.

Zvijezda dana, gastronomska tema na koju je jela trećeg dana festivala pripremao tim kojem je bio na čelu tehnički realizator ove ugostiteljske priče Neven Nadinić, bila je piletina, pileće i kokošje meso te pulastar. Pun kazan odlično skuhanog tingula, pilećeg paprikaša na dalmatinski način, planuo je puno prije nego su organizatori i kuhari predvidjeli. Kako i ne bi: to je bilo i daleko najukusnije jelo u dosadašnjem trajanju festivala, točno po receptu starih dalmatinskih gospođa. Onaj s diskretnim dodatkom cimeta i prošeka.

Nekoliko stotina porcija tingula planulo je već do podne, a za one koji su malo zakasnili utjeha su bili pileći bataci, zabatci, krila i odresci s gradela sa salatom od ukiseljenog povrća, za što su bili zaduženi najviše učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Boriku.

Kuhari iz The Botanista, jedinog zadarskog veganskog restorana, braća Stanišić, pripremili su dovoljno porcija veganskog bolonjez umaka u kojem su samo vrlo pronicljiva nepca mogla otkriti nedostatak mesa.

Ugodni jesenski dan, topliji od prosjeka za ovu godinu, privukao je i turiste u obilasku, ali i mnoge Zadrane na ovu feštu zadarske gastronomske baštine. Točila su se i u petak dobra vina iz vinarija zadarskog kraja, a u svom je kutu ekipa iz Udruge barmena Zadar miješala koktele od pića zadarske Maraske. Maraschino Kiss, pravi zadarski koktel, na Meat Me 3.0 postao je pravi hit kojem mnogi nisu mogli odoliti.

Svoju svesrdnu podršku zadarskom Festivalu mesa, jedno veli Reci DA!, dao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, inače i prvi čovjek Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Zadra, organizator Meat Me festivala. On je sa svojim kolegama iz vijeća, zadarskim turističkim djelatnicima obišao festival i degustirao - Maraschino Kiss.

A u petak navečer program ne staje. Slijedi prava glazbeno-gastronomska fešta. Na pozornici Stare pijace koncert će održati popularni Pips, Chips & Videoclips, a Neven Nadinić i njegov tim već ima u pripremi čak stotinu kilograma svinjskog i drugog mesa za mega roštilj koji će se dimiti dok Zagrepčani budu prašili na pozornici.

A za subotu ujutro samo možemo najaviti temu dana - junetinu. Ali i veliki kazan junećih tripica. Već je u pripremi punih 20 kg obarenih tripica u kojima će sutra uživati mnogi. Stignu li na vrijeme.