„Brodsku liniju 409 Zadar - Preko od 15:30 s polaskom iz Zadra preuzima m/t "Sis" sa carinskog veza", stoji u obavijesti Jadrolinije za današnji dan.

Brod sagrađen 1974. godine, a to znači da će uskoro u 50. godinu postojanja, odavno je u planu za „otpis" ili rezalište. Ali čim malo zaškripi na preostalim trajektima, ovog puta slučaj je takav s Matom Balotom, eto Sisa koji spremno pohita kako bi preveo putnike od Zadra do Preka.

Kakvi su uvjeti plovidbe ovim trajektom i problemi u putničkom prometu više puta se pisalo. Direktor Jadrolinije David Sopta prije dvije godine je u Zadru rekao kako je kupljen novi (drugi) brod koji će zamijeniti Sis, a riječ je o Ugljanu. Uskoro se pokazalo da Ugljan nije nikakva dostojna zamjena, sindikalisti su ga nazvali „karampanom" i tvrdili da ne vozi čim krene jača južina. Poznato je također da je i na brodskoj liniji Dora (i ovih dana) u remontu te ju mijenja trajekt sv. Juraj, o čemu smo također pisali.

Zašto je Sis ponovno u pogonu, zašto nema Mate Balote i kada će se vratiti ne zna se, jer po običaju Jadrolinija ne daje odgovore na takva pitanja.