Danas će biti povijesni dan za zadarski kruzing turizam!

Tri mjeseca otkako je ostvaren rekordan broj dolazaka brodova u jednom danu, a bilo je to 16. srpnja kada su u luke Lučke uprave Zadar pristala četiri kruzera, već danas će taj rekord pasti.

U luku Gaženica jutros su uplovila tri kruzera - SS Voyager, Viking Sea, AIDAblu, a oko 15 sati očekuje se i četvrti - La Belle de l`Adriatique, dok je uz Istarsku obalu privezen Azamara Pursuit.

Predviđa se kako će ovih pet kruzera u postsezoni u Zadar dovesti oko 4 tisuće putnika pa će u gradu vladati pravi ljetni šušur. Izravni je to benefit i za prijevoznički sektor, što najbolje dočarava fotografija iz Gaženice. Naime, pomnim planiranjem LUZ-a i koncesionara za putnički terminal, tvrtke ZIPO, u suradnji s putničkim agencijama angažirano je preko 60 vozila, ponajviše autobusa, za prijevoz putnika do centra grada i ostalih destinacija.

Priliku za fotografiju uz ovaj prizor, kakav se ne viđa često, nije propustio ni župan Božidar Longin, koji je u pratnji ravnatelja Lučke uprave Zadar Željka Kneževića i generalne menadžerice Zadar Cruise Porta Rebeke V. Pevec danas obišao putnički terminal luke Gaženica.

- Dolazak gostiju odlično je organiziran i nema većih čekanja. Čak 75 autobusa je angažirano na prijevozu putnika prema odabranim destinacijama. Kruzerska industrija sve bolje se oporavlja nakon COVID krize o čemu svjedoči i brojka od 147 najavljenih dolazaka u Zadar, što je više i od rekordne 2019. godine. Kad tome pribrojimo rekordnu sezonu Zračne luke Zadar, možemo biti i više nego zadovoljni. Ipak, ne smijemo se opustiti nego već sada ozbiljno prionuti na pripreme za novu sezonu, poručio je tom prigodom župan Longin.