Kada je u kolovozu prošle godine Upravno vijeće Znanstvene knjižnice za ravnateljicu predložilo Marijanu Senkić Klapan, dotadašnju vršiteljice dužnosti, malo tko je mislio da u sljedećih godinu i pol dana neće biti poznato tko će voditi knjižnicu. Današnjom odlukom istog tijela, koje nije dao potporu istoj osobi, iako je bila jedini kandidat na natječaju, otvara se novo poglavlje neizvjesnosti oko sudbine same knjižnice.

Kako se može doznati, na jutros održanoj sjednici od pet članova Upravnog vijeća samo dvoje je glasalo za njezin izbor, može se pretpostaviti, iz redova zaposlenika. Troje članova, baš onoliko koliko ih je imenovalo Gradsko vijeće (većina koju imaju stranke oporbene HDZ-u), izjasnilo se suzdržanima pa Senkić Klapan nije izabrana, odnosno neće biti predložena Gradskom vijeću za ravnateljicu. Tko će voditi knjižnicu, može li još jedan mandat u svojstvu v.d.-a ravnateljice odraditi Senkić Klapan, odredit će pravne službe Grada Zadra.

Podsjetimo, zbog novog zakona za novi mandat prošlog se ljeta nije se mogao kandidirati dotadašnji ravnatelj Miro Grubić. Upravno vijeće, kojim je predsjedao Davor Aras, dalo je na Marijani Senkić Klapan na natječaju prednost ispred Tatijane Petrić, no kako se promijenila politička slika u Gradskom vijeću prijedlog UV nije prihvaćen. Opozvani su i članovi samog Upravnog vijeća te su na njihovo mjesto postavljeni Rafaela Božić, Marko Lukić i Branimir Čakić.

Ovog ljeta uslijedio je novi natječaj, ali je on poništen kada se pojavila mogućnost da se osnivačka prava prenesu na Sveučilište u Zadru, koje bi onda odlučivalo i o ravnatelju. Ni to nije prošlo na Gradskom vijeću te je natječaj raspisan i treći put. Nije donio sreću ni Klapan Senkić ni knjižnici te ostaje veliko pitanje kako će se dalje rasplesti situacija u Znanstvenoj.