Državno sudbeno vijeće objavilo je popis kandidata pozvanih na psihološko testiranje za dva oglašena slobodna mjesta za suce Općinskog suda u Zadru, što je posljednji korak u njihovom odabiru.

Stoga je izgledno kako će nove zadarske sutkinje postati Silvana Brala, aktualna zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u Zadru, te Maja Nevešćanin, koja trenutno radi kao viša sudska savjetnica u stalnoj službi Pag Općinskog suda u Zadru. DSV je tako ponovno preskočio prvoplasiranu kandidatkinju Mariju Knez, koja je jedina među spomenutima već sutkinja i to Općinskog suda u Koprivnici. No u svibnju je privremeno, na vrijeme od dvije godine, upućena na rad u Šibenik.

Na intervjuu za Općinski sud u Zadru dobila je svega 2 od mogućih 15 bodova, no ni to je nije svrgnulo s prvog mjesta, ali je ovakvom kalkulacijom povećan broj kandidata kojih DSV može poslati na psihološko testiranje.

Podsjetimo, sličan slučaj dogodio se prije dvije godine, kada je sutkinja Neva Lukin dobila jedinicu na razgovoru, što je DSV-u omogućilo da je preskoče u sljedećem koraku u izboru sudaca. Cijeli je slučaj završio na Ustavnom sudu, ali je odluka donesena u korist DSV-a, koji je među ostalim u svoju obranu naveo kako je Lukin nedavno imenovana na sudačku dužnost na Općinskom sudu u Dubrovniku pa smatraju da bi zasad sudačku dužnost trebala nastaviti tamo obnašati. Moguće je da će isti razlog koristiti i ovom slučaju, koji pak u pitanje dovodi način vrednovanja kandidata.