Ministar mora Oleg Butković i ovaj tjedan dolazi u Zadar kao poseban gost slavljeničke emisije Pomorska večer na Hrvatskom radiju.

Ta emisija koja je prije digitalne tehnologije, pomorcima i njihovim obiteljima život značila, emitira se punih 70 godina. Zadarski HRT centar iz kojeg je urednik te emisije Vladimir Šetka izabran je za domaćina jubilarne emisije koja će uživo ići s broda Sv. Šime II, u vlasništvu braće Čikarela iz Ždrelca.

Najdugovječniju emisiju Pomorske večeri iz Zadra vodit će svih petero urednika s gostima uživo. Zaštitni znak Pomorske večeri godinama je bio Jadran Marinković koji je umirovljen.

 

Legendarna emisija prvi je put emitirana pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb (08.07.1952.), a njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Sve je počelo kada je Knezoci snimao reportaže na Bliskom istoku.

- Ja sam se na tom putovanju upoznao s mornarima. I možete zamisliti kada brod pristane u luku i dođe njihov opskrbljivač i donese poštu. I onda neki dobiju pismo, a druga polovica ništa. I onda vidite razočaranost kod tih mornara koji nisu dobili pismo i vijesti od svoje kuće. Meni je tada sinula ideja ne bi li radio mogao povezati te ljude s njihovim obiteljima. Zamisao je bila da oni pišu radiju, a mi čitamo te njihove pozdrave.

Bili smo doslovno bombardirani pismima moranara koje su slali iz svih luka svijeta. Slale su i njihove obitelji, tako da nismo mogli sve ni pročitati u jednoj emisiji, prisjetio se Knezoci.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća Pomorska večer počela se emitirati iz regionalnih centara - Radio Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke i Pule. Početkom devedesetih emitiranje je produljeno na četiri sata. Pomorska večer emitirala se bez prekida i tijekom Domovinskoga rata, iako u otežanim uvjetima. Jedno kratko vrijeme "dubrovačku" smjenu radili su kolege s Radio Rijeke, jer je tijekom bombardiranja bio oštećen odašiljač na Srđu.

Kasnije je urednica Božica Đurđević magnetofonske vrpce brodovima Jadrolinije slala kolegici Branki Malnar u Rijeku, odakle su se snimljeni materijali emitirali.

Iako su nove tehnologije promijenile dosta toga, još ima onih koji žele pozdraviti nekoga svoga na moru. Uz priče naših pomoraca i probleme koji ih prate, emisija obrađuje najšire teme iz pomorstva, te donosi priče o ljudima s mora i na moru, objavili su na HRT uz rođendansku emisju iz Zadra.