Na Narodnom trgu u Zadru u subotu 8. listopada od 9 do 13 sati održat će se Sajam društvenih poduzetnika. Sajam se održava u sklopu projekta „AktiBiz - društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu".

Proizvode i usluge predstavit će 12 društvenih poduzeća iz različitih krajeva Hrvatske i to Zadruga za etično financiranje i Zajednica braniteljskih zadruga iz Zagreba, Klijanac i Pup - rasadnik dobre volje udruge Eko Pan iz Karlovca, KopriVITA koju je osnovala Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra" grada Koprivnice, Socijalna zadruga MIVA ART iz Belišća, Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti - Prizma i Održivo društvo d.o.o. iz Gračaca kojeg je osnovala Udruga Prospero, udruga „Eko-Zadar", Marunuša j.d.o.o. i udruga „Naše ognjište" iz Knina, Udruga Razvojni europski centar Inicijativa - RECI iz Šibenika, te Centar za ruralni razvoj CERURA HR iz Sinja.

Tijekom trajanja sajma predstavnici Zadruge za etično financiranje predstavit će uslugu mjerenja društvenog učinka poduzeća, a članice udruge „Naše ognjište" na tkalačkom stanu prezentirat će vještinu tkanja.

Posjetitelji sajma će putem letka, ali i u osobnom kontaktu s izlagačima, moći saznati sve što ih zanima o društvenom poduzetništvu. Najjednostavnije kazano, to je poduzetništvo koje se, za različku od klasičnog, ne obavlja s ciljem ostvarenja profita, već se stvorena dobit, odnosno višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže u dobrobit zajednice. Proizvodi i usluge koji se nude imaju pri tom povoljan utjecaj na okoliš, a način odlučivanja u takvom poduzeću uključiv je u odnosu na radnike, članove organizacije, kupce i suradnike. Mnoga društvena poduzeća su udruge ili su udruge njihovi osnivači. Upravo stoga, tijekom trajanja sajma će predstavnici udruge „Eko-Zadar" provoditi savjetovanje za udruge koje žele započeti bavljenje gospodarskom djelatnošću i postati društvenim poduzetnicima.

Sajam organiziraju udruga „Eko-Zadar", Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA i udruga „Prospero" partneri na projektu „AktiBiz - društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu". Provedba projekta AktiBiz započela je 12. ožujka 2021. i trajat će dvije godine, sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova je ukupna vrijednost 938.219,95 HRK pri čemu, sufinanciranje EU-a iznosi 85% tj. 797.486,96 HRK dok ostatak sredstva osigurava državni proračun RH.

Dan prije održavanja sajma u Muzeju antičkog stakla održat će se cjelodnevna konferencija „Društveno poduzetništvo: Stvaranje ekonomije dobrobiti zajednice" .