Svečanom akademijom na Dračevcu je završeno ovogodišnje obilježavanje Dana obrane grada Zadra. Na mjestu gdje je branitelj Željko Vujić zaustavio neprijateljski tenk branitelji, rodbina poginulih branitelja, predstavnici grasdske vlasti, Hrvatske vojske, policije... prisjetili su se, kako su rekli, najslavnijeg dana u Domovinskom ratu na ovom prostoru.

- Mogu s ponosom reći da sam hodao s divovima onog vremena. Oslobođenje naše domovine iziskivalo je žrtve i patnje, pa smo samo na ovom prostoru u pet godina imali 800 poginulih, što branitelja, što civila. Mnogi branitelji napustili su nas u vremenu od završetka Domovinskog rata do danas. Dolaze nova vremena, i mi starimo, ali ne smijemo zaboraviti sve njih koji su stvarali Hrvatsku. Zbog turbulentne povijesti često imamo nepovjerenje prema svojoj državi, ali moramo gledati naprijed, svarati još bolju i pravedniju državu kojom će se ponositi generacije koje dolaze, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

Magdalena Buterin uvela je sudionike u program pjevajući Lijepu našu, a uzvanike je pozdravio i sudionik Domovinskog rata u SJP Poskoci, danas predsjednik njihove udruge Petar Strmota.

- Dan 6. listopada bio je prijelomni, iako su mu prethodile značajne bitke u zaleđu. Strašno je bilo gledati kako granate razaraju grad i samo u ovom danu bilo je 23 poginulih i preko 200 ranjenih. Da Vujić nije pogodio tenk, veliko je pitanje bi li se uspjeli oduprijeti nadmoćnijem neprijatelju, rekao je Strmota.

Podsjetio je kako je na obrambenoj liniji od Dračevca do Dikla dugoj 12 kilometara bilo raspoređeno svega 600 do 700 branitelja, dok je s druge stajalo oko 6 tisuća do zuba naoružanih neprijatelja. U 14 vojarni u gradu bili su raspoređeni rezervisti i niški specijalci, čekajući trenutak da napadnu grad iz samog središta.

Izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara rekao je kako agresori nisu birali ni sredstva ni način kako uništiti sve hrvatsko, uzeti komad zemlje, iako ga ne bi imali kime naseliti.

- I nama je danas najvažnije imati djece koja će živjeti u ovoj našoj domovini. Treba nam Hrvatska koja će pružati sigurnost našoj djeci, moramo ju čuvati i braniti jednako kao što smo to radili u Domovinskom ratu, rekao je Tandara.
Nakon svečanog programa slijedilo je druženje uz prigodni domjenak.