U petak i subotu 7. i 8. listopada u blizini Karina Gornjeg održat će se ekološka manifestacija u okviru programa "It is not too late Rijeka Bijela 2022.".

Program počinje u petak u 18 sati u Lončarima, radionicom koju će voditi Francesco Cavalli, osnivač agencije LeftLoft iz Genove koji će pričati o društvenoj transformaciji kvarta NoLo, prve "brendirane" četvrti u Milanu koja je prije toga bila zapuštena i prepuštena propadanju.

Naredni dan, subota 8. listopada, rezervirana je za bogati ekološki, umjetnički, sportsko-rekreacijski i glazbeni program, koji počinje u 9 sati okupljanjem volontera uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele. Mole se sudionici da dođu adekvatno obučeni i ponesu grabljice, lopatice i rukavice za sakupljanje stakla i drugog otpada.

Čistit će se zapadni prilaz izvor rijeke Bijele, staza prekrivena tonama stakla koje se godinama nepropisno odlagalo. Sakupljeni i odvojeni otpad stakla iskoristit će se kao resurs u sklopu otvorenog međunarodnog javnog poziva za umjetnike i umjetničke kolektive "O PRIHVAĆANJU NEPOŽELJNOG".

Nakon zajedničke akcije čišćenja predviđen je ručak za sve sudionike, kao i nastavak aktivnosti: radionice - žongliranje, hoop, ples na svili, highline performans, sportsko penjanje, Navodno oslobodilački cirkus, Izložba SKD Prosvjete "O prihvaćanju nepoželjnog", tržnica zanatskih i poljoprivrednih proizvoda lokalne zajednice i druženja sve do kasnih noćnih sati, kada će nastup u Lončarima održati bendovi Jeboton Kali Fat Dub i DJ KL - Audio.

Naziv programa "It is not too late Rijeka Bijela 2022." ujedno je i poruka koju organizatori (Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, Ekološka udruga Zrmanja te Društvo istraživača mora 20000 milja) još jednom akcijom žele poslati - nikad nije kasno za zaštitu prirodnih bogatstava kao najvažnijeg resursa koji imamo.

Budući da rijeku Bijelu i dalje okružuje otpad koji se godinama dovozio, te da se problemom istog gotovo pa nitko ne bavi, nikad nije kasno za još jednu akciju čišćenja.

Akcija je dio projekta „#itIsNotTooLate - Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora", u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišenja rijeke Zrmanje a u tjeku je istraživački rad Društvo istraživača mora 20000 milja.