Nakon fijaska natječaja u travnju, jučerašnje otvaranje ponuda za kavanu i slastičarnu u Providurovoj palači nadmašilo je sva očekivanja.

Za prostor slastičarne od 30 kvadrata pristigle su četiri ponude, od čega je najizdašniju priložio vlasnik najdugovječnije zadarske slastičarne Donat, Aliy Šefki, koji je za poslovanje u atraktivnom prostoru prizemlja Providurove spreman platiti 31 euro po kvadratu, što je gotovo trostruko više od početne cijene mjesečne zakupnine, koja je iznosila 10,5 €/m2. Drugu najvišu ponudu, u iznosu od 22,58 eur/m2, priložio je zadarski Bridge, u čijem je vlasništvu poznati Bob Rock`s Ice Cream Shop. Prepoznatljivo je i ime zadarskog Marex-gela koji je ponudio 12,93 eura / m2. Iako je taj iznos veći od početne cijene, ispao je najniži među četiri pristigle ponude. S ponudom od 15 €/m2 javio se još sukošanski Vista projekt, koji je zainteresiran i za prostor kavane za koju je licitirao s iznosom od 20 eura po kvadratu.

Tu ponudu je za 2 eura nadmašio poznati ugostiteljski obrt iz Varoši, "Factory", a s ponudom od 16 eura po kvadratu za isti se prostor natječu se i njihovi susjedi iz Down Towna. Interes za petogodišnji zakup 82 kvadrata u novobnovljenoj palači još su iskazali Jošua (13,20 e/m2) i Mulhouse (11 €/m2).

Sada slijedi pregled ponuda ugostitelja, od kojih su neki dostavili i potvrdu o statusu branitelja, što im daje pravo prednosti pred ostalima. Naime, ako budu spremni izjednačiti svoju ponudu s najvišom, prostor je njihov. Ova odredba iz natječaja bila je to jedna od tema koje su jučer problematizirali ugostitelji, sudionici licitacije, ističući kako se vlasnici firme moraju javiti kao fizičke osobe ako tu prednost žele ostvariti, inače im potvrda pada u vodu.

Ugostitelje je zanimalo i što ako ponuditelj sa svojom drugom tvrtkom ima nepodmirena dugovanja prema Gradu Zadru, na što su članovi povjerenstva objasnili kako sve firme u vlasništvu iste osobe moraju imati čist račun.

Inače, velik interes na drugom natječaju pokazao je kako je turistička sezona za ugostitelje bila dobra, ali i krivi tajming prvog natječaja s obzirom na to da se prostori ionako ne bi stigli urediti do turističke sezone. Promašena je ispala i ranija odredba prema kojoj je zakupac morao imati dokaz o najmanje 10 godina obavljanja ugostiteljske djelatnosti. Odbilo je to potencijalne kandidate koji su se mogli javiti tek na drugi natječaj nakon što je Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom uvidio grešku i izbacio taj uvjet.

Oba prostora daju se u zakup u "roh bau" stanju, a Grad Zadar kao vlasnik Providurove palače neće priznati ulaganje, jasno piše u uvjetima natječaja čiji će se rezultati znati za najkasnije 15 dana.