Premijer Andrej Plenković u pratnji ministara Olega Butkovića i Radovana Fuchsa boravi u posjetu Zadarskoj županiji. Turneja je krenula u Zračnoj luci Zadar, gdje je danas obilježen dolazak milijuntog putnika.

- Broj putnika govori o velikom broju turista koji su ove godine posjetili zadarsko područje, a očekuje se još 50 do 100 tisuća do kraja godine. Rezultat se uklapa u politiku Republike Hrvatske, u kreiranju jedne povoljne atmosfere za dolazak turista. Male su razlike u broju dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu, ali puno veći prihodi i doprinos BDP-u, rekao je Plenković.

Kao veliku vrijednost u Zadarskoj županiji istaknuo je indermodalni pristup prometu, sa zračnom lukom i autocestom u blizini, lukom Gaženica i željezničkim prometom (?).

- Zadar sa svojim kapacitetima i ulaganjima, uz ono što već ima u turizmu, kulturi, obrazovanju, Sveučilištu, ribarstvu... središte na hrvatskom Jadranu kada je riječ o atraktivnosti i dolascima turista.

U Zračnu luku u zadnjih šest godina uloženo je 130 milijuna kuna, a izgradnjom piste omogućit će se slijetanje zrakoplovima na prekooceanskim letovima, što će omogućiti daljnje povećanje prometa i gospodarski razvoj.

- Vlada će i nadalje biti partner, prijatelj i generator daljnjeg razvoja Hrvatske. Ovo desetljeće će biti konačno lovljenje koraka s onim članicama EU koje su nešto razvijenije od nas, najavio je Plenković.

Nakon Zračne luke premijer je posjetio ribarsku luku u Gaženici u kojoj ga je informirao Željko Knežević, ravnatelj Lučke uprave Zadar. Iako je u pozivu iz Vlade RH rečeno da će premijer obići radove na ribarskoj luci u Gaženici, LUZ čeka uporabnu dozvolu nakon čega će se raspisati natječaja za koncesiju.

 a zatim u Zadarskoj županiji nazočio potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izrade Studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda Zadar, vrijednog 50-ak milijuna kuna.